Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ψήφους δέκα προς έξι, απέρριψε χθες την πρόταση της Γεωργίας για έναρξη έρευνας σχετικά με εκτεταμένες επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης από τον ρωσικό στρατό στις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου, Hisashi Owada δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων».

Η Γεωργία είχε συντάξει φάκελο τον οποίο κατέθεσε επίσημα το 2008 στο Δικαστήριο της Χάγης, τονίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δολοφόνησαν χιλιάδες Γεωργιανούς και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες από τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Είναι μια πολύ καλή απόφαση καθώς φανερώνει αυτό που προσπαθούμε χρόνια να αποδείξουμε στο δικαστήριο», ανέφερε ο Kirill Gevorgian, νομικός σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα μου είναι απογοητευμένη από την απόφαση. Είμαστε απογοητευμένοι που το Δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει την εξέταση της υπόθεσης», δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης της Γεωργίας, Tina Burjaliani. Και ξεκαθάρισε ότι «η υπόθεση δεν έχει κλείσει».

Τόσο η Νότια Οσετία όσο και η Αμπχαζία αποτελούν αυτόνομες περιοχές, αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας οι οποίες διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από το 1988. Μέχρι στιγμής ελάχιστές χώρες τις έχουν αναγνωρίσει με κυριότερη τη Ρωσία η οποία μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών με τη Γεωργία, προχώρησε στις 26 Αυγούστου 2008 στην αναγνώριση της Νότιας Οσετίας.

Τον Αύγουστο του 2008 ο ρωσικός στρατός είχε διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις στη Ν. Οσετία με την αιτιολογία ότι προσπαθεί να προστατέψει τους Ρώσους που ζουν εκεί από την καταπίεση και τη βαναυσότητα της γεωργιανής κυβέρνησης.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης