Απέρριψε το προσωρινό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών ο διεκδικητής του αξιώματος του προέδρου του Αφγανιστάν, Αμπντουλά Αμπντουλά, κάνοντας λόγο για ένα «πραξικόπημα» εναντίον του λαού της χώρας και κατά τα φαινόμενα οδεύει προς μια σκληρή σύγκρουση με τον αντίπαλό του Άσραφ Γάνι.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Γάνι κέρδισε στον δεύτερο γύρο των εκλογών την 14η Ιουνίου συγκεντρώνοντας το 56,44% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η Επιτροπή επισήμανε πως το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι οριστικό και ενδέχεται οι αριθμοί να αλλάξουν όταν δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό επίσημο αποτέλεσμα, την 22η Ιουλίου.

Το στρατόπεδο του Αμπντάλα αντέδρασε οργισμένα, καταγγέλλοντας το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρεί άκυρο. «Δεν αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα και θεωρούμε πως αυτό αποτελεί ένα πραξικόπημα εναντίον της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο Μουτζίμπ Ραχμάν Ραχίμι, ένας εκπρόσωπος της εκστρατείας του Αμπντουλά.

Η απόρριψη αυτή εγείρει τον κίνδυνο μιας πιθανόν αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα σε εθνοτικές ομάδες και το φάσμα ακόμη και της κατάτμησης της εύθραυστης χώρας, η οποία παραμένει βαθιά διχασμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμπντουλά, πρώην στέλεχος της Συμμαχίας του Βορρά, που μαχόταν εναντίον των Ταλιμπάν, καταγγέλλει εδώ και καιρό εκτεταμένη νοθεία στη χαοτική και παρατεταμένη διαδικασία της ψηφοφορίας και επέμενε να καθυστερήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος έως ότου ανακαταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα όπου ενέσκηψαν προβλήματα.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν νωρίτερα να διεξαχθεί μια «επισταμένη» έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης