Στους 14 έχει φθάσει ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε εστιατόριο του Μογκαντίσου πολύ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, με καμία οργάνωση να μην έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη. Οι Αρχές «φωτογραφίζουν» την Αλ Σαμπάμπ, ισλαμική σέκτα που ελέγχει περιοχές στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας και βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό στρατό και τις δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης (AU).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ο πρώην επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης, Liban Ali Nur, δύο δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του νεοεκλεγέντος προέδρου, Hassan Sheikh Mohammoud, έξω από ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Οι μαχητές της Αλ Σαμπάμπ είχαν εκδιωχθεί οριστικά το καλοκαίρι του 2011 από το Μογκαντίσου, ωστόσο η ηρεμία δεν έχει επανέλθει πλήρως στις συνοικίες της πόλης λόγω των συχνών βομβιστικών επιθέσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προελαύνει ο κυβερνητικός στρατός

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες για την εξέλιξη των συγκρούσεων με τους μαχητές της Αλ Σαμπάμπ αναφέρουν ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την κεντρική κυβέρνηση έχουν καταφέρει να καταλάβουν μεγάλο μέρος της παραθαλάσσιας πόλης, Κισμάγιο, σημαντικού λιμανιού στην αφρικανική χώρα το οποίο αποτελεί ένα από τα προπύργια της ένοπλης οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για του Πρόσφυγες, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την πόλη προκειμένου να γλυτώσουν από την ανταλλαγή πυρών.

Παρά τις έντονες προσπάθειες του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος υποστηρίζεται από στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης και της Κένυας, η Αλ Σαμπάμπ συνεχίζει να ελέγχει περιοχές στο νότιο και κεντρικό τμήμα της αφρικανικής χώρας. Ωστόσο, έχει χάσει σημαντικό μέρος της δύναμής της, κυρίως λόγω της χρήσης εναέριων μέσων από την Κένυα. Μετά την ανατροπή του προέδρου, Siad Barre, το 1991 η πολιτική ζωή της Σομαλίας χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερότητας με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ατελείωτο κύμα βίας.

Διαβάστε επίσης:
Σομαλία: Νεκροί 8 πολίτες από διπλή επίθεση αυτοκτονίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 19:43
Σομαλία: Με το «δάκτυλο» στη σκανδάλη ο κυβερνητικός στρατός, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 06:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης