Στη δημοσιότητα έδωσαν οι βρετανικές Aρχές τα στοιχεία και του τρίτου δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον 22χρονο Γιούσεφ Ζάκμπα, Ιταλό πολίτη, μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, o Ζάκμπα είχε συλληφθεί πέρυσι στο αεροδρόμιο της Μπολόνια, την ώρα που επιχειρούσε να ταξιδέψει στην Τουρκία και από εκεί να μεταβεί -πιθανότατα- στη Συρία. Σε οπτικοακουστικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο οι ιταλικές Aρχές είχαν διαπιστώσει ότι ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας, πάντως, εξήγησε πως ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είχε απασχολήσει τις Aρχές στο παρελθόν.

Όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα «La Rebubblica», η μητέρα του δράστη μιλώντας στις Αρχές ανέφερε πως το παιδί της τής είχε ζητήσει χρήματα για να πάει στη Ρώμη και δεν της είχε πει τίποτε για την Τουρκία. Αν και ο δράστης ζούσε για αρκετά χρόνια στην Μπολόνια, οι αστυνομικοί τον θεώρησαν ύποπτο και τον συνέλαβαν αφού είχε βγάλει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Τουρκία. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης ο Γιούσεφ πηγαινοερχόταν στη Βρετανία συχνά επειδή εκεί ζούσαν κάποιοι συγγενείς του. 

O Γιούσεφ Ζάκμπα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο δράστες είναι ο 27χρονος Κουράμ Σαζάντ Μπατ και ο 30χρονος Ρασίντ Ρεντουάν. Για τον Μπατ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την αστυνομία και τη ΜΙ5 να δώσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι ενώ ήταν γνωστός, δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης