Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως η ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας «θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» κατά της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο δίκτυο NBC πως παραμένει δύσπιστος στο κατά πόσο η Συρία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, τόνισε πως προτιμά μία διπλωματική λύση της κρίσης από την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης και χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να τεθούν υπό διεθνή επιτήρηση τα χημικά όπλα της Δαμασκού «μία δυνητικά θετική εξέλιξη».

Επίσης, σε δηλώσεις του στο ABC επανέλαβε πως, αν ο πρόεδρος Άσαντ έθετε υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά του όπλα, μία επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία θα ετίθετο «οπωσδήποτε» σε παύση. «Το θεωρώ ως μία σχετικά θετική εξέλιξη» σημείωσε. «Ας δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία “γλώσσα” που θα μας οδηγήσει στην αποφυγή μίας επίθεσης, αλλά ταυτόχρονα θα εκπληρώνει και τους δικούς μας στόχους-κλειδιά, τη διασφάλιση, δηλαδή, πως αυτά τα χημικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ίδιο επιφυλακτικός αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς Άσαντ – αλλά ταυτόχρονα και θετικός στην αποφυγή στρατιωτικής επίθεσης, αν τελικά η διεθνής κοινότητα πάρει υπό τον έλεγχό της τα χημικά όπλα της Συρίας – φάνηκε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Η συνέντευξη του Ομπάμα στο CNN)

Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, αποκάλυψε ότι είχε εξετάσει την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για το ζήτημα της Συρίας. «Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Συρία θα μπορούσε να αποφύγει την από αέρος αμερικανική επίθεση με το να θέσει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο. Άλλωστε, και ο μεγαλύτερος σύμμαχος του καθεστώτος στη διεθνή κοινότητα, η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Δαμασκός χαιρετίζει αυτήν την πρόταση.

Από την άλλη, ο υπουργός Τζον Κέρι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του επανέλαβε ότι η σχετική με το προκείμενο θέμα δήλωση που έκανε ήταν ένα «ρητορικό σχόλιο» και όχι μια συγκεκριμένη πρόταση ή τελεσίγραφο.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ακόλουθο του Κέρι, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του, όταν ο Λαβρόφ προσφέρθηκε να προωθήσει την ιδέα αυτή.

Σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο να αργοπορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Λευκός Οίκος για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κονγκρέσου, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα αεροπορικό στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Η ίδια πηγή σημείωσε, μάλιστα, ότι ο Κέρι δήλωσε πως «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παίξουν παιχνίδια, αλλά, εάν υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση, θα την εξετάσουν». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, οι δηλώσεις Κέρι έγιναν ενώ βρισκόταν σε πτήση από το Λονδίνο στην Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, κατά την οποία συζήτησαν τα πιθανά σενάρια δράσης στις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.



Η τάση στην Γερουσία

Η τάση στην Βουλή των Αντιπροσώπων

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στη Γερουσία

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, ανακοίνωσε πως το σώμα αναβάλλει την ψηφοφορία για τη Συρία, η οποία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο. Ο Ρέιντ δήλωσε πως δεν θα ήταν ευεργετικό να διεξαχθεί μία ψηφοφορία αναφορικά με τη δράση των ΗΠΑ κατά της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο. Ο γερουσιαστής πρόσθεσε πως «το σημαντικό δεν είναι να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε, αλλά να βρούμε τον σωστό τρόπο».

Εν τω μεταξύ, δύο γερουσιαστές των Δημοκρατικών, ο Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκρέιαμ, δήλωσαν χθες ότι η πιθανότητα να παραδώσει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κονγκρέσου ακόμα πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ της χορήγησης αδείας για μια στρατιωτική επέμβαση. «Το Κονγκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του, ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ» δήλωσαν από κοινού ο Μακέιν και η Γκρέιαμ στο πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Διπλωματική ντρίμπλα Άσαντ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης