Στη δημοσιότητα έδωσε η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) φωτογραφίες που αποτυπώνουν τη στιγμή που ένας αστεροειδής γίνεται κομμάτια στο Διάστημα.

Το οπτικό υλικό προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο παρατήρησε την κίνηση ομάδας διαστημικών βράχων στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Όπως διαπιστώθηκε, ύστερα από σειρά αναλύσεων και συζητήσεων ανάμεσα σε επιστήμονες, οι βράχοι αυτοί δεν ήταν τίποτε άλλο από τα κομμάτια ενός μεγάλου αστεροειδούς, ο οποίος διαλύθηκε μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Πρόκειται για τον αστεροειδή με την κωδική ονομασία P/2013 R3, ο οποίος πριν τη διάλυσή του είχε διάμετρο 700 – 1.100 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρατήρηση του φαινομένου, ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτιμάται πως το τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να εντοπίσει συνολικά 10 από τα θραύσματα του αστεροειδούς, καθώς έπεφτε επάνω τους το ηλιακό φως, κάνοντάς τα να μοιάζουν με φλεγόμενα αντικείμενα που διασχίζουν το Διάστημα.

Διαβάστε επίσης:
Στο στόχαστρο της NASA οι αστεροειδείς…, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, 00:50
Αστρική ασπίδα για τους… απρόσκλητους επισκέπτες, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012, 07:40

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης