Του Κώστα Μπετινάκη

Περιμένουν ένα θαύμα αύριο, καθώς οι αμερικανοί ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες και διακυβεύεται η πλειοψηφία των δημοκρατικών στην Γερουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει οι υποψήφιοι του δημοκρατικού κόμματος να κερδίσουν σε όλες τις έδρες στην Γερουσία -που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να είναι μπροστά οι Ρεπουμπλικάνοι- για να διατηρήσουν την πλειοψηφία.

Ακόμη και τα κάποτε προπύργια των Δημοκρατικών, η Νέα Υόρκη, η Καλιφόρνια και η θεωρούμενη ως «πολιτεία του Ομπάμα» το Ιλινόι, αλλά και ο τόπος καταγωγής του η Χαβάη, φαίνεται πως κλίνουν υπέρ των Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων.

Αλλά η μάχη είναι σκληρή για τους Δημοκρατικούς και για την Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να διατηρήσουν την πλειοψηφία που έχουν τώρα με 233 έδρες έναντι 199 των Δημοκρατικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα παράδοξα των αμερικανικών εκλογών – εκτός από τις επιστολικές ψήφους – είναι ότι ορισμένα εκλογικά κέντρα είχαν ανοίξει ήδη από την Παρασκευή και 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι πήγαν ήδη στις κάλπες.

Η εκλογική ατμόσφαιρα σκιάζεται από την οικονομική κατάσταση, που κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Έτσι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, δυσαρεστημένοι, αναμένεται να μείνουν σπίτια τους, παρά να πάνε να ψηφίσουν. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δείχνουν εξαιρετικά πιεσμένοι από την οικονομική τους κατάσταση, και διόλου αισιόδοξοι για την μελλοντική.

Επειδή όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευθεί την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος για να το μεταστρέψει προς όφελος των απλών πολιτών. Αντίθετα η διακυβέρνησή του έδωσε προτεραιότητα στην χρηματοδότηση των Τραπεζών.

Έτσι η δεξιόστροφη πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το κόμμα του τσαγιού, εκμεταλλεύεται τη λαϊκή δυσφορία απέναντι στην Wall Street.

Όπως σχολιάζεται στον αμερικανικό Τύπο, ο Ομπάμα, δεν δείχνει τα χαρίσματα ούτε του Ρούσβελτ, αλλά ούτε ακόμη και του Κλίντον, για να μεταστρέψει τη λαϊκή δυσφορία. Και το πλέον παράδοξο είναι πως η οικονομία που τόσο απασχολεί την καθημερινότητα των απλών αμερικανών πολιτών, δεν περιλαμβάνεται στους προεκλογικούς λόγους των δημοκρατικών υποψήφιων.

Εκείνοι έχουν βάλει ως στόχο τις γυναίκες ψηφοφόρους που οι ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι έχουν δυσαρεστήσει με τις υπερσυντηρητικές τους απόψεις που φθάνουν στα όρια του αντιφεμινισμού. Με προεξέχον το «καυτό θέμα» της απαγόρευσης του δικαιώματος στις αμβλώσεις.

Διαβάστε επίσης: Εκλογές- απειλή για τον Ομπάμα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης