Τη Δευτέρα το βράδυ, πάνω από 2.000 άνθρωποι είχαν αφήσει με λεωφορεία τη «ζούγκλα» του Καλαί -κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εκκένωσης- προκειμένου να ενταχθούν σε ένα από τα 451 καταφύγια προσφύγων των γαλλικών περιφερειών.

Η διάλυση της «ζούγκλας» του Καλαί, της μεγαλύτερης παραγκούπολης στη Γαλλία, ξεκίνησε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου την αυγή. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδος, οι 6000-8 000 μετανάστες που καταλαμβάνουν το στρατόπεδο – άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία – πρέπει να οδηγηθούν σε ειδικά καταφύγια στις γαλλικές περιφέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Νωρίς το απόγευμα, 2318 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει το στρατόπεδο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

• Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα πρέπει να μείνουν μερικές μέρες στο κέντρο προσωρινής υποδοχής δίπλα στο στρατόπεδο της Moor, έως ότου οι αρχές αποφασίσουν πού θα τοποθετηθούν.

• Οι μετανάστες πριν την επιβίβαση στο λεωφορείο, χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: ενήλικες, οικογένειες, παιδιά και τα ευάλωτα άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ενώ οι δημοσιογράφοι έχουν συλλέξει μαρτυρίες από ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, η εκκένωση γενικά προχώρησε ήρεμα τη Δευτέρα. Μόνο μια φιλονικία μεταξύ μεταναστών σημειώθηκε αργά το πρωί, όπως έχει αναφερθεί.

• 1.250 αστυνομικοί και προσωπικό ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια της λειτουργίας του εγχειρήματος της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

• Παρά την ικανοποιητική πρόοδο της εκκένωσης, τη Δευτέρα, ο Κριστιάν Σαλομί, διευθυντής του Συλλόγου της εθελοντικής ομάδος βοήθειας μεταναστών L’Auberge, ανέφερε ότι οι περισσότεροι «ανησυχούν πολύ περισσότερο για το τέλος της εβδομάδος, οπότε και θα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να φύγουν με προορισμό την Αγγλία».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης