Αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο στην υπόθεση της απαγωγής ενός Βρετανού υπηκόου από μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκεται πλέον η κοινή γνώμη στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ και του συναδέλφου και συμπατριώτη του Στίβεν Σότλοφ, ο Ντέιβιντ Χέινς είναι το τρίτο θύμα του εκτελεστή «Τζον». Ο στυγερός δολοφόνος ξεκαθάρισε στο video που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Κυριακής -και εκκρεμεί να αποδειχθεί η αυθεντικότητά του- πως τιμωρεί με αυτόν τον τρόπο τη Βρετανία επειδή εξοπλίζει τους Κούρδους αντάρτες και τον κυβερνητικό στρατό στο Ιράκ, στηρίζοντας παράλληλα με κάθε τρόπο την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.

Όπως και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις οι εκτελέσεις έγιναν με μαχαίρι. Ο αποκεφαλισμός προκάλεσε εκ νέου παγκόσμιο σοκ, με την κοινή γνώμη σε χώρες της Δύσης να παρακολουθεί άφωνη τις ραγδαίες εξελίξεις, ανήμπορη να πιστέψει πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η κτηνωδία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε πως οι δολοφόνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ενώ χαρακτήρισε «σατανική» την αποτρόπαιη ενέργεια. Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως τις τελευταίες εβδομάδες η οικογένεια του Χέινς προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους τζιχαντιστές και να διαπραγματευτεί την ελευθερία του. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό.

Δείτε το video
της εκτέλεσης


Ο «Τζον» απειλεί Κάμερον και Βρετανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 44χρονος Ντέιβιντ Χάινς, πατέρας δύο παιδιών, είχε πέσει θύμα απαγωγής στο Ατμέχ της Συρίας τον Μάρτιο του 2013, όπου εργαζόταν για τη γαλλική οργάνωση αρωγής Acted. Στο video, το οποίο έχει τίτλο «Μήνυμα για τους συμμάχους της Αμερικής», απεικονίζεται ο Βρετανός όμηρος να είναι γονατιστός μπροστά από τον εκτελεστή του.

Ο Χάινς αναγκάστηκε να διαβάσει μια δήλωση με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη βρετανική κυβέρνηση για τον θάνατό του. Σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «εργάζεται πυρετωδώς για να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο», που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Βρετανού απαχθέντα Ντέιβιντ Χάινς.

Στη συνέχεια ο τζιχαντιστής αντάρτης -ο ίδιος που εκτέλεσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ- σημειώνει ότι η εκτέλεση του Χάινς έρχεται προς απάντηση της «ύπουλης συνεργασίας της Βρετανίας με τις ΗΠΑ» στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου, ενώ αποτελεί μήνυμα για όλους τους συμμάχους της Ουάσινγκτον. Μετά ο εκτελεστής δολοφονεί τον Χάινς με αποκεφαλισμό.

Στο τέλος του video ο «Τζον» δείχνει έναν ακόμη Βρετανό υπήκοο που κρατά αιχμάλωτο το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Πρόκειται για τον Άλαν Χένινγκ, ο οποίος σύμφωνα με τον εκτελεστή θα είναι ο επόμενος που θα θανατωθεί, εάν ο Κάμερον συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Την τραγωδία επιτείνει το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες πριν από τη δημοσίευση του video, η οικογένεια του 44χρονου Χέινς είχε απευθύνει έκκληση προκειμένου να επικοινωνήσει με τους απαγωγείς του γιου τους και να ζητήσουν την απελευθέρωσή του.

«Ο Ντέιβιντ ενιωθε ζωντανός και ενθουσιασμένος με την ανθρωπιστική του δράση» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του Χέινς ο αδερφός του, Μάικ. «Η χαρά του και η ανυπομονησία που έδειχνε για το έργο του στη Συρία αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο της θλιβερής αυτής υπόθεσης για μένα και την οικογένειά μου. Τον αγαπούσαμε και θα μας λείψει τρομερά» καταλήγει η ανακοίνωσή που δημοσιοποίησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κάμερον: Θα κυνηγήσουμε τους δολοφόνους του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι η δολοφονία του Βρετανού Ντέιβιντ Χάινς από την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Χαλιφάτο, ήταν μια καθαρά σατανική πράξη και υποσχέθηκε ότι θα φέρει τους δολοφόνους ενώπιον της δικαιοσύνης, όσο χρονικό διάστημα κι εάν χρειαστεί.

«Είναι αποτρόπαιο και φρικτό έγκλημα η δολοφονία ενός αθώου που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καρδιά μου βρίσκεται με την οικογένεια του Ντέιβιντ Χάινς, ο οποίος είχε επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και σθένος σε όλη αυτήν τη δοκιμασία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να κυνηγήσουμε τους δολοφόνους και να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί» προστίθεται.

Ομπάμα: Καταδικάζουμε τη βάρβαρη δολοφονία του Βρετανού ομήρου

Από τη μεριά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε σε έντονο ύφος τη «βάρβαρη δολοφονία» του Βρετανού Ντέιβιντ Χάινς από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, λίγο αφότου δημοσιοποιήθηκε το video που απεικονίζει την εκτέλεση με αποκεφαλισμό του 44χρονου απαχθέντα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σήμερα δίπλα στον στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή» δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την ευρύτερη περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτήν την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα έχει απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής που στόχο θα έχει την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Μάλιστα, σε πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα είχε παρουσιάσει και ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον αφανισμό του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στέλνει στρατό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Αυστραλία

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Αυστραλία θα αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να βοηθήσει τον διεθνή συνασπισμό στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ειδικότερα, απαντώντας σε επίσημο αίτημα των ΗΠΑ, η Αυστραλία θα αναπτύξει δύναμη 600 ανδρών μέσα στις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας Τόνι Άμποτ.

Ο κ. Άμποτ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της αυστραλιανής δύναμης αποτελεί μια «συνετή και αναλογική» συνεισφορά στον διεθνή συνασπισμό, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του δεν είχε ακόμη αποφασίσει να δεσμεύσει στρατεύματα σε πολεμική δράση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επέκταση της αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου 1.600 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν συνολικά για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών. Δήλωσε επίσης έτοιμος να πλήξει το Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που πολεμούν ταυτόχρονα το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το καθεστώς της Δαμασκού.

Ένα πρώτο σχέδιο του διεθνούς συνασπισμού θα καταρτιστεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ και την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη την Παρασκευή στο Ιράκ και υποσχέθηκε να βοηθήσει «ακόμη περισσότερο στρατιωτικά» αυτή τη χώρα, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζονται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα από τους Κούρδους και τους Σιίτες μαχητές καθώς και από αμερικανικά μαχητικά.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:
Τον “πούλησαν” για 50.000 δολάρια, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014, 17:25

Αποκεφάλισαν δεύτερο Αμερικανό όμηρο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2014, 20:28

Φρίκη σε πρώτο πλάνο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014, 23:19

Σοκ από τις θηριωδίες τζιχαντιστών, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 12:16

Σοκ: Παιδί τζιχαντιστών μιμείται την εκτέλεση του Φόλεϊ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014, 05:48

Το πρόσωπο πίσω από την κουκούλα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 15:00

Επιχείρηση “Τζέιμς Φόλεϊ”, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014, 09:17

Αίμα και λύτρα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014, 13:20

Τζον ο εκτελεστής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, 16:40

Άγρια εκτέλεση, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 00:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης