Οι Αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την πόλη Μπορ και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι φόβοι για έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο στην αφρικανική αυτή χώρα.

«Σήμερα το πρωί, οι ΗΠΑ -σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν– απομάκρυναν με ασφάλεια τους Αμερικανούς πολίτες από την Μπορ, στο Νότιο Σουδάν. Οι Αμερικανοί πολίτες και οι πολίτες συμμαχικών μας εθνών μεταφέρθηκαν από την Μπορ στην Τζούμπα με ελικόπτερα του ΟΗΕ και των ΗΠΑ», διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε πόσοι Αμερικανοί μεταφέρθηκαν σήμερα στην Τζούμπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το υπουργείο σημείωσε ότι συνολικά περίπου 380 Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Νότιο Σουδάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε επίσης ότι περίπου 300 πολίτες άλλων χωρών μεταφέρθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας και σε άλλες τοποθεσίες εκτός του Νοτίου Σουδάν με τέσσερις ναυλωμένες πτήσεις και πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη.

“Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο Νότιο Σουδάν”, αναφέρει στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι. Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές γνωρίζουν πως οι πτήσεις για την απομάκρυνση πολιτών εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής αποστολής.

Το Σάββατο τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυρά τα αεροσκάφη με τα οποία προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Μπορ για να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση απομάκρυνσης Αμερικανών από την πόλη αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης