Στις κάλπες καλούνται σήμερα, Κυριακή, περισσότεροι από 5,1 εκατ. ψηφοφόροι στη Σενεγάλη προκειμένου να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Συνολικά 14 υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα, με τον απερχόμενο πρόεδρο, Αbdoulaye Wade, να θεωρείται εκ των φαβορί για μια νέα επταετή θητεία. Βασικοί του αντίπαλοι από την Αντιπολίτευση είναι οι Macky Sal (δεξιά) και Idrissa Seck (αριστερά), πρώην πρωθυπουργοί και οι δύο της αφρικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κατάσταση στη Σενεγάλη παραμένει τεταμένη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανάψει το «πράσινο» φως για τη διεκδίκηση της προεδρίας από τον Αbdoulaye Wade για τρίτη συνεχόμενη φορά, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο το Σύνταγμα της χώρας. Την ίδια στιγμή το δικαστήριο έκρινε άκυρη την υποψηφιότητα του διάσημου μουσικού, Youssou N’Dour, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος των πολιτών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να προκληθούν βίαια επεισόδια στην πρωτεύουσα Ντακάρ από υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη νοθεία προς όφελος του απερχόμενου προέδρου. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε με ανακοίνωσή της το Σάββατο πως 500.000 ψηφοφόροι (σχεδόν το 9% του συνολικού εκλογικού σώματος) δεν έχουν παραλάβει ακόμα την απαιτούμενη εκλογική κάρτα.

«Το όπλο μου είναι η εκλογική μου κάρτα. Θα τη χρησιμοποιήσω και ελπίζω να οδηγήσει στην εκδίωξη του γερο-προέδρου», τόνισε σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο 22χρονος Ahmed Ndiaye, ξυλουργός στο επάγγελμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Εδώ είναι Αφρική. Μπορεί να είμαι γέρος αλλά είμαι σωματικά καλά. Η ηλικία μου παραμένει το βασικό μου πλεονέκτημα. Είμαι πρόεδρος και πατέρας του έθνους. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι», τόνισε από την πλευρά του ο αειθαλής πρόεδρος.

Από την ανεξαρτησία της το 1960, η Σενεγάλη πραγματοποίησε σειρά επιτυχημένων εκλογικών διαδικασιών οι οποίες χαρακτηρίζονταν από την ηρεμία και τη χωρίς προβλήματα διεξαγωγή τους. Βασικά προβλήματα που πλήττουν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είναι η ανεργία και οι υψηλές τιμές των προϊόντων. Ωστόσο, από το 2011 έχουν σημειωθεί ευρείας κλίμακας επεισόδια, με τους πολίτες να ζητούν την παραίτηση του Αbdoulaye Wade κατηγορώντας τον για αποτυχημένη οικονομική πολιτική.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Σενεγάλη: Σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012, 06:17

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης