Με πυροβολισμούς στον αέρα διέλυσαν άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ διαδήλωση σουνιτών μουσουλμάνων στη Μοσούλη, σε μία κορύφωση των ταραχών των δύο τελευταίων εβδομάδων ενάντια στην κυβέρνηση Μαλίκι.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Νιβενέχ, ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε από όχημα των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ένας εκ των επικεφαλής των διαδηλωτών έκανε λόγο, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε όλες τις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, γεγονός το οποίο αύξησε τους φόβους για μεταφορά του κλίματος του συριακού εμφυλίου στο Ιράκ. Στην κυβέρνηση εκπροσωπούνται οι βασικές εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ωστόσο επικεφαλής της βρίσκονται σιίτες, μεταξύ αυτών και ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Οι σουνίτες κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μαλίκι ότι αυξάνει την επιρροή του σιιτικού και μη αραβικού Ιράν στη χώρα, καθώς και για κατάχρηση εξουσίας.Η κρίση στις σχέσεις σουνιτών, σιιτών και Κούρδων του Ιράκ έχει οξυνθεί μετά την αποχώρηση και των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το έδαφος του Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2011.

Η αναταραχή άρχισε μία ημέρα αφ’ ότου ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί αναχώρησε για το εξωτερικό για θεραπεία λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο 80χρονος κούρδος-ιρακινός πολιτικός αποτελεί παράγοντα εξισορρόπησης μεταξύ των τριών βασικών εθνικοθρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης