Σε μεγαλύτερα ανοίγματα όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα επικρατεί από το 2012 σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους του λιανικού εμπορίου θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Κούβας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, οι κλειδαράδες, οι φωτογράφοι, οι ξυλουργοί και οι επισκευαστές-επιδιορθωτές θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους το δικό τους ιδιόκτητο κατάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να λειτουργούν με βάση τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου, δηλαδή να ορίζουν οι ίδιοι τις τιμές τους, καταβάλλοντας όμως κανονικά τους φόρους τους στο κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που προωθεί τους τελευταίους μήνες η Αβάνα προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει ένα «άνοιγμα» προς της διεθνή κοινότητας, τερματίζοντας τις δεκαετίες απομόνωσης της. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση στον χώρο του αυτοκινήτου, της πρώτης και δεύτερης κατοικίας, με την παράλληλα ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον εργασιακό τομέα.

Πρωτεργάτης των αλλαγών είναι ο τωρινός πρόεδρος του νησιού της Καραϊβικής, Raul Castro, ο οποίος παρέλαβε το 2008 την εξουσία από τον αδερφό του, Fidel. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι το 2016 το εργατικό δυναμικό της χώρας να αποτελεί κατά 40% από ιδιωτικούς υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που στα τέλη του 2010 μόλις και μετά βίας έφθανε το 10%.

Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν το αυτοκίνητο και το σπίτι τους, και να λαμβάνουν δάνεια από ιδιωτικές τράπεζες ενώ ήδη τα κουρεία έχουν τη δική τους ξεχωριστή άδεια εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Κούβα: Προσεχώς… απελευθέρωση 2.900 πολιτικών κρατουμένων, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011, 03:10
Τέλος το… δημόσιο κούρεμα στην Κούβα!, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 03:06

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης