Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου των Μαλδίβων μετά τους ισχυρισμούς του περί πραξικοπήματος, εξέδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους στον Ινδικό Ωκεανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Mohamed Nasheed παραιτήθηκε την Τρίτη στη σκιά μαζικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Μαλέ από υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη ενός ανώτατου δικαστικού τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως κατήγγειλε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, η Αστυνομία σε συνδυασμό με τον στρατό προχώρησαν σε πραξικόπημα, υποστηρίζοντας πως ο νυν πρόεδρος της χώρας, Mohammed Waheed Hassan, γνώριζε γι αυτές τις κινήσεις και δεν έκανε τίποτα για να τις αποτρέψει.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, εκατοντάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του. Υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο πως ήδη η γυναίκα του και οι κόρες του έχουν διαφύγει στη Σρι Λάνκα.

«Ελπίζω η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη της τί συμβαίνει στις Μαλδίβες και να κινηθεί άμεσα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του νησιωτικού συμπλέγματος (2008).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της χώρας έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί πραξικοπήματος αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος των Μαλδίβων (MDP), στο οποίο ηγείται ο Mohamed Nasheed, ξεκαθαρίζοντας πως η μετάβαση της εξουσίας πραγματοποιήθηκε με ομαλό και νόμιμο τρόπο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για ποιον λόγο κατηγορείται, ενώ ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και σε βάρος του πρώην προέδρου Άμυνας, Tholhath Ibrahim Kaleyfaanu.

«Παρόλο που το ένταλμα σύλληψης είναι εξοργιστικό, δώσαμε την εντολή προκειμένου εγγυηθούμε την ασφάλεια του Mohamed Nasheed», δήλωσε στο BBC ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Εν τω μεταξύ στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιωτικού κράτους, Αντού. Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως την Τετάρτη δυνάμεις της Αστυνομίας επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στο Μαλέ, τραυματίζοντας δεκάδες ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Έγινε πραξικόπημα»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012, 07:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης