Πληθαίνουν οι φωνές τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της Γαλλίας για επίσπευση της αποστολής αφρικανικών στρατευμάτων, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., στο Μάλι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το Παρίσι υπέβαλε την Τετάρτη επίσημο αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., προκειμένου να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πλήρης ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ήταν η πρώτη φορά που ο Γάλλος διπλωμάτης, Gerard Araud, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στα κεντρικά του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, φανερώνοντας την πρόθεση της ευρωπαϊκής χώρας για διεθνή βοήθεια προκειμένου να επιστρέψει η ηρεμία και η ασφάλεια στο εσωτερικό του Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι σχεδόν 2.000 στρατιώτες από το Τσαντ και τον Νίγηρα βρίσκονται στο Μάλι, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της Γαλλίας (περίπου 4.000 άνδρες) έχουν αρχίσει να νιώθουν όλο και περισσότερο την αδιόρατη απειλή που κρύβεται στα βουνά κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Η απρόσμενη επέλαση του γαλλικού στρατού και των μελών της «Οικονομικής Ένωσης Χωρών της Δυτικής Αφρικής» (Ecowas), σε συνδυασμό με την άμεση απόσυρση μαχητών της «Άνσαρ Ντιν» και των υπόλοιπων οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα από πόλεις – κλειδιά (Γκάο, Τιμπουκτού, Κιντάλ), έπιασε στον ύπνο τη διεθνή κοινότητα. Τα σχέδια για την ανάπτυξη του εκστρατευτικού σώματος «Afisma» (8.000 στρατιώτες από χώρες της Αφρικής) έχουν μείνει ως επί το πλείστον στα χαρτιά, αυξάνοντας τους φόβους για βομβιστικές επιθέσεις κατά γαλλικών στόχων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο ενός ανταρτοπόλεμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ήδη η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί η απόσυρση των δυνάμεών της από το Μάλι να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, βάζοντας δύσκολα με αυτόν τον τρόπο στον Ο.Η.Ε., ο οποίος καλείται να βρει άμεσα τις απαραίτητες πηγές εσόδων για την αποστολή και τη συντήρηση του εκστρατευτικού σώματος.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες είναι οι αναφορές για ανασυγκρότηση των Ισλαμιστών στα βουνά κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, παρά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών βομβαρδισμών τις πρώτες ημέρες της γαλλικής επέμβασης. Σύμφωνα με πηγές μέσα από την κυβέρνηση της Γαλλίας, η απόσυρση των Γάλλων στρατιωτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

«Από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα στο Μάλι, μπορεί να γίνει η πρόβλεψη το έργο αυτό να συνεχιστεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Ο.Η.Ε.. Μια τέτοια εξέλιξη δίνει το πλεονέκτημα να λειτουργήσουμε κάτω από την ομπρέλα του Ο.Η.Ε. και κάτω από την οικονομική του στήριξη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius.

«Αληθινός πόλεμος στο Γκάο»

Η πρόταση της Γαλλίας έρχεται εν μέσω αναφορών για ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και δυνάμεις του γαλλικού στρατού πολύ κοντά στην πόλη Γκάο, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ο οποίος εξήγησε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως η αντίσταση συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τμήματα του Μάλι τα οποία πρακτικά είναι… έρημος!

«Η εκστρατεία στην έρημο κατά μαχητών της Αλ Κάιντα είναι ένας πραγματικός πόλεμος, ο οποίος χρειάζεται πολύ χρόνο για να τον κερδίσουμε», σημείωσε.

Παράλληλα, εστίασε την προσοχή στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς, όπου έχουν βρει καταφύγιο πλήθος Ισλαμιστών μαχητών και ειδικά στην περιοχή περιμετρικά του Τεσαλίτ, τη λεγόμενη «πύλη προς την Αλγερία» (περίπου 200 χλμ. από την απομακρυσμένη πόλη Κιντάλ).

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο μαρτυρίες κατοίκων στο Γκάο, στελέχη από το «Κίνημα για την Ενοποίηση με το Τζιχάντ Δυτικής Αφρικής» (Mujao) έβαλαν με ρουκέτες κατά στρατιωτικών στόχων.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Abou Dardar, στέλεχος του Mujao.

Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζονται οι γαλλικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, 15:26
Μάλι: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η θωράκιση του Κιντάλ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013, 05:44

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης