Την πάγια θέση του πως η βία στη Συρία θα πρέπει να σταματήσει εξέφρασε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των Η.Π.Α.. Σε συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah, την Τρίτη στον Λευκό Οίκο ξεκαθάρισε πως η συνέχιση της καταστολής των διαδηλώσεων στο εσωτερικό της ασιατικής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της, Bashar al-Assad, να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ενός κύματος βίας δίχως προηγούμενο μέσα στη χώρα. Δεν έχουμε σταματήσει να βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την Ιορδανία προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο περιβάλλον πίεσης που θα οδηγήσει στην παραίτηση του καθεστώτος», εξήγησε στη διάρκεια των δηλώσεών του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε., πάνω από 5.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαρτίου του 2011 όταν και ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις για την εκχώρηση περισσότερων συνταγματικών ελευθεριών. Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνή κοινότητα στη Συρία, ο πρόεδρός της συνεχίζει την πολιτική της καταστολής, αρνούμενος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μέλη της Αντιπολίτευσης.

Ένας από τους πρώτους ηγέτες του Αραβικού Κόσμου που άσκησε έντονη κριτική στον Bashar al-Assad ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας, τον οποίο φρόντισε να ευχαριστήσει ο Barack Obama.

«Θα ήθελα να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη θέλησή του να εκφράσει τη διαφωνία του σχετικά με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

O αριθμός των νεκρών από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έφθασαν στην πολύπαθη χώρα, έχει ξεπεράσει τους 500. Η έκθεση των 150 μελών της αποστολής θα εξεταστεί στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στις 22 Ιανουαρίου προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η πολιτική του Αραβικού Κόσμου απέναντι στη Συρία. Ήδη, μάλιστα ο βασιλιάς του Κατάρ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Συνδέσμου στην ασιατική χώρα σε μια προσπάθεια να δοθεί ένας οριστικό τέλος στο λουτρό αίματος.

Εν τω μεταξύ ένα νέο ερασιτεχνικό video, το οποίο μετέδωσε το Reuters, απεικονίζει τεθωρακισμένα οχήματα να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στους δρόμους της πόλης Χομς. Ανάμεσα στα πλάνα είναι και το σώμα ενός νεκρού καθώς και ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο, την ίδια στιγμή που καταιγισμός πυροβολισμών ακούγεται από διάφορα σημεία της πόλης.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται εικόνες από τα προάστια της πρωτεύουσας της Συρίας όπου διαδηλωτές ζητούν από τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου να σταματήσουν το «λουτρό» αίματος και να τους προστατέψουν από τους στρατιώτες του καθεστώτος Assad.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης