Μήνυση για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και ο Έλληνας πιλότος θα καταθέσει ο δικηγόρος της κόρης του Τούρκου πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, o oποίος είχε σκοτωθεί πριν 17 χρόνια πέφτοντας με το αεροπλάνο του κοντά στην Χίο. Ο δικηγόρος υποστηρίζει χωρίς όμως στοιχεία, ότι δήθεν το αεροσκάφος του Ερντογάν τύπου «F-16» χτυπήθηκε από ελληνικό αεροσκάφος Μιράζ, κατά την διάρκεια αερομαχίας που είχαν. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet.

Πάντα κατά το δημοσίευμα ο δικηγόρος της οικογένειας του Τούρκου πιλότου, ονόματι Μεχμέτ Εμίν Κελές, επρόκειτο την περασμένη εβδομάδα να αποταθεί στην Εισαγγελία της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα που θα ανασυρθούν τα συντρίμμια θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε σημαντικά στοιχεία για το ότι το αεριωθούμενο χτυπήθηκε και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της δίκης», είπε στην «Hurriyet». Αφορμή για την δημιουργία όλης αυτής της ιστορίας, αποτέλεσε η είδηση ότι Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ είπε πως «το επίσημο κράτος αποφάσισε να κάνει έρευνες και εργασίες ανάσυρσης του αεροσκάφους από το βυθό – όπως είχε ζητήσει από την (τουρκική) κυβέρνηση η κόρη του πιλότου που σκοτώθηκε».

«Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες. Ήδη ένα άλλο αεροσκάφος μας – ανοιχτά της Συρίας – βρέθηκε και ανελκύστηκε από τα 1285 μέτρα. Στο Αιγαίο το βάθος είναι μόλις 400 μέτρα. Θα βγάλουμε τη σορό του πιλότου μας και το αεροσκάφος μας από τον βυθό της θάλασσας. Με τη βοήθεια του Θεού θα το κάνουμε αυτό», είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

To πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα 'VAΤΑΝ'Η τουρκική εφημερίδα είχε υποστηρίξει ότι «κάποιο ελληνικό περιοδικό» είχε γράψει πως το τουρκικό «F-16» είχε καταρριφθεί από ελληνικά μαχητικά Mirage-2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση για τη σορό του σμηναγού Ναΐλ Ερντογάν ήρθε στην επικαιρότητα όταν χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία το ερευνητικό σκάφος «Ναυτίλος». Το «Ναυτίλος», είχε κατορθώσει να επισημάνει και να ανασύρει το τουρκικό καταρριφθέν από την Συρία αεροπλάνο το 2012, καθώς και τις σορούς των δύο πιλότων.

Ωστόσο, το 1996 ο διασωθείς δεύτερος τούρκος πιλότος του F-16, που περισυνελέγη από ελληνικό μέσο διάσωσης και νοσηλεύτηκε στην Χίο, είχε πει ότι το αεροσκάφος τους είχε συντριβεί «από μηχανική βλάβη και ανάφλεξη».

Η σορός του σμηναγού Ναίλ Ερντογάν, όπως και το αεροπλάνο του που κατέπεσε στα ανοιχτά της Χίου κατά την διάρκεια «αερομαχίας» (dog-fight, «σκυλοκαυγά» όπως το λένε οι πιλότοι) με ελληνικά μαχητικά στις 8/10/1996, μέχρι σήμερα δεν έχουν ανελκυσθεί.

Η Εβρίμ Ερντογάν-κόρη του σμηναγού Ναϊλ Ερντογάν, στα 23 της πια , δήλωσε: Τόσα χρόνια η μητέρα μου, ο αδερφός μου και εγώ περιμένουμε να μας παραδώσουν την σορό του πατέρα μου. Ζητάμε βοήθεια από τους υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους και από το «Ναυτίλος». ”,γράφει η Χουριέτ.

Η τουρκική εφημερίδα Vatan αποκαλύπτει πως «το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αποφάσισε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέλκυσης της σορού του σμηναγού Ναΐλ Ερντογάν, όπως και του αεροπλάνο του που κατέπεσαν στα ανοιχτά της Χίου κατά την διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά στις 8/10/1996».

«Τερματίζεται ο πόνος 17 ετών» είναι ο τίτλος της εφημερίδας και αναφέρει πως « θα βγει η σορός του Ναίλ Ερντογάν από το αεροσκάφος που είχε πέσει το 1996 στο Αιγαίο. Η κόρη του Εβρίμ, υποστηρίζει πως έτσι «θα “τελειώσει η νοσταλγία μου”».

Η Εβρίμ Ερντογάν-κόρη του σμηναγού Ναΐλ Ερντογάν, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Αμντουλάχ Γκιουλ με 10.000 υπογραφές που ζητούσαν την εύρεση του αεροσκάφους και της σορού.

Πού θα γίνουν οι έρευνες;
Το ερώτημα πάντως είναι σε ποιο ακριβώς σημείο του Αιγαίου θα γίνουν οι έρευνες καθώς ο τούρκος υπουργός όπως και η εφημερίδα μιλούν για το Αιγαίο γενικώς και δεν αναφέρουν πως το τουρκικό αεροσκάφος είχε πέσει ανοιχτά της Χίου. Και ότι τον έναν πιλότο είχε περισυλλέξει ελληνική ακταιωρός στα; Ελληνικά χωρικά ύδατα…

Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης