Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την αποστολή του διαστημοπλάνου X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, το οποίο προσγειώθηκε την Παρασκευή στη βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία του σκάφους στο διάστημα έχει διεγείρει τη φαντασία πολλών και οι εικασίες είναι ήδη αρκετέςΤο σκάφος μοιάζει πολύ με μικρό διαστημικό δορυφόρο, ενώ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αποστολή του ξεκίνησε πριν από δύο περίπου έτη και ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου.

Η παρουσία του στο διάστημα έχει διεγείρει τη φαντασία πολλών και οι εικασίες για τη μυστηριώδη αποστολή είναι ήδη αρκετές.

Ο βρετανικός «Guardian» ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα. Στις σελίδες του φιλοξενεί εκτιμήσεις ειδικών που αναφέρουν ότι η αποστολή εντάσσεται στον νέο -τεχνολογικό- πόλεμο ανάμεσα στα κράτη και στις υπηρεσίες κατασκοπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντρυφώντας ακόμη περισσότερο στην εν λόγω άποψη, ορισμένοι αναφέρουν ότι ενδεχομένως το διαστημοπλάνο να χρησιμοποιήθηκε ως κατάσκοπος δορυφόρων άλλων κρατών, όπως η Ρωσία, ή ακόμη και να παρακολούθησε στενά τον κρυφό διαστημικό σταθμό που υποτίθεται ότι έχει δημιουργήσει η Κίνα στο διάστημα!

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναφέρει μόνο το γεγονός της άφιξης του X-37B, το οποίο «διεξήγαγε πειράματα σε τροχιά». Τα πειράματα αυτά εντάσσεται στο πλαίσιο «επιχείρησης για την ανάπτυξη τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης διαστημοπλάνων», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα χαρακτηριστικά του διαστημοπλάνου

Το X-37B είναι ένα εκ των δύο διαστημοπλάνων που κατασκεύασε η Boeing για λογαριασμό της αμερικανικής αεροπορίας. Έχει ύψος 3 μ. και άνοιγμα φτερών 4,5 μ., ενώ ζυγίζει περίπου 4 τόνους.

Είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την κίνηση και την επαναφόρτισή του.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για την τρίτη παρόμοια αποστολή, ενώ προανήγγειλε και τέταρτη, η οποία θα ξεκινήσει το 2015 από το Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντας.

Το 2010 το ίδιο διαστημοπλάνο βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη για 7 μήνες, ενώ ένα παρόμοιο σκάφος εκτοξεύθηκε στο διάστημα τον Μάρτιο του 2011.

Διαβάστε επίσης:
Μυστήριο αντικείμενο δίπλα σε αστροναύτες στο διάστημα!

Kατασκοπευτικό αεροσκάφος επιστρέφει στη Γη μετά από 22 μήνες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης