Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή σε ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Σικελίας, σε μια περιοχή στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή και μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τουλάχιστον 50 νεκρούς έκανε λόγο η εφημερίδα Corriere Della Sera στο Διαδίκτυο. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos.

Δέκα παιδιά ήταν ανάμεσα στους διασωθέντες και μεταφέρονται με ελικόπτερο στην Λαμπεντούζα. Κατά πληροφορίες ωστόσο άλλα 10 παιδιά φέρονται να είναι μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλεούμενο πιστεύεται πως επέβαιναν τουλάχιστον 250 μετανάστες.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας, ένα πολεμικό πλοίο διέσωσε 150 ανθρώπους, 113 άνδρες, 20 γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 56 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 39 ανδρών, 8 γυναικών και 9 παιδιών.

«Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

Ο Μούσκατ ανέφερε επίσης, ότι το νέο ναυτικό αυτό δυστύχημα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει», σημείωσε.

Το νέο αυτό ναυάγιο σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά τη βύθιση ενός πλοίου που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες από την Ερυθραία και τη Σομαλία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα.

Τι αναφέρουν τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης:


(ANSA: Νέα τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας, θύματα. Βυθίζεται πλοιάριο με 250 άτομα)


(La Repubblica: Βυθίζεται πλοιάριο, τουλάχιστον 120 διασωθέντες αλλά υπάρχουν νεκροί)


(Il Messaggero: Νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα: Βυθίζεται πλοιάριο: 250 μετανάστες στη θάλασσα. Υπάρχουν πτώματα, μάχη με τον χρόνο)

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης – Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης