Η μεγαλύτερη δίκη κατά της διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας ολοκληρώθηκε και οι άλλοτε ισχυροί πολιτικοί θα αντικρίσουν τα σίδερα της φυλακής. Αυτός που όμως «έκλεψε» την παράσταση ανάμεσα στα σοκαριστικά οικονομικά σκάνδαλα είναι ο πρώτος έγχρωμος δικαστής ανώτατου βραζιλιάνικου δικαστηρίου.

Οι Βραζιλιάνοι έχουν χρίσει «ήρωα» τον Joaquim Barbosa, τον οποίον και σταματούν στον δρόμο για να τον ευχαριστήσουν. Οι πιο φανατικοί αγοράζουν ακόμα και μάσκα με το πρόσωπό του στα καρναβάλια, την οποία φορούν σε διάφορες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία παιδική του φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της μεγαλύτερης βραζιλιάνικης εφημερίδας με τίτλο: «Το φτωχό παιδί που άλλαξε τη Βραζιλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος της «αποθέωσης» είναι η απόφαση του δικαστή που έκρινε ενόχους στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου της χώρας, Luiz Inacio Lula da Silva, οι οποίοι εμπλέκονταν σε σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων στις εκλογές του 2005.

Σημειώνεται ότι η υψηλότερη ποινή που έχει επιβληθεί είναι εκείνη ενός επιχειρηματία ο οποίος καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξης, επειδή κινούσε τα νήματα αυτής της «επιχείρησης».

Η δίκη εξέπληξε ευχάριστα τους Βραζιλιάνους, επειδή τα δικαστήρια της χώρας μέχρι τώρα αγνοούσαν επιδεικτικά την ενοχή των διεφθαρμένων πολιτικών προσώπων. Η απόφαση αυτή έδειξε στους πολίτες της Βραζιλίας ότι η δημοκρατία ωριμάζει, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα αποτελέσει «σταθμό» για τη μετέπειτα μάχη κατά της διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης