Στις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε από την Αιθιοπία το επικό του ταξίδι ο – δις βραβευμένος με Πούλιτζερ – Αμερικανός δημοσιογράφος Πολ Σάλοπεκ. Ο 50χρονος διεθνής ανταποκριτής του «National Geographic» και της «Chicago Tribune» επιχειρεί να ανιχνεύσει την πορεία που ακολούθησαν οι πρώτοι άνθρωποι που έφυγαν από την Αφρική, την κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, για να διασκορπιστούν στα πέρατα της Γης.

Στα επτά χρόνια που υπολογίζει να χρειαστεί, ο ρεπόρτερ θα έχει διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη των 33.000 χιλιομέτρων, κάνοντας – όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας – γύρω στα 30 εκατομμύρια βήματα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πολ Σάλοπεκ αυτοπροσώπως, πριν ξεκινήσει τον γύρο του κόσμουΤο ταξίδι του – που θα καταλήξει στην Παταγονία στο νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής – ξεκίνησε από το Ριφτ Βάλεϊ της Αιθιοπίας και ο συμβολισμός της πράξης είναι προφανής: στο μέρος αυτό περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη, πριν από 3,2 εκατ. χρόνια. Κοντά στο Ριφτ Βάλεϊ βρέθηκε το 1974 ο σκελετός της «Λούσι», προγόνου του σύγχρονου Homo Sapiens, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα όλων των εποχών.

Η πορεία που θα διαγράψει εκτείνεται από την Αλάσκα έως τη Νότια Αμερική και την Ασία. Μόνο η αχανής Κίνα θα του πάρει πάνω από 14 μήνες για να τη διασχίσει, ενώ στο μεταβατικό ενδιάμεσο θα πρέπει να περάσει και από περιοχές με έντονη πολιτική και κοινωνική αναταραχή, όπως το Ιράν και κάποιες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. «Το ξέρω πως θα ταξιδέψω σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσω τις δυσκολίες αυτές στη ζωή μου. Ξέρω ότι η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων σε αυτές τις περιστάσεις δεν είναι εχθρότητα αλλά γενναιοδωρία» τονίζει ο ίδιος.

Ο ρεπόρτερ, που έχει σπουδάσει βιολογία, θα κρατά με τη μορφή blog ένα «ηλεκτρονικό» ημερολόγιο (στη διεύθυνση www.outofedenwalk.com) των τόπων που θα επισκεφθεί και των ανθρώπων που θα γνωρίσει, το οποίο θα ανανεώνει κάθε 160 χιλιόμετρα, και παράλληλα θα γράφει και ως ανταποκριτής του «National Geographic». Το ταξίδι του Σάλοπεκ αναμένεται να φτάσει στο τέλος του το 2020 στη Χιλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης