Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι στα παζάρια είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος. Ξέρει να διεκδικεί και στο τέλος να κερδίζει. Απέναντί της είχε 28 χώρες της Ε.Ε. που δεν κατάφεραν να αποφύγουν τα ρήγματα και τις γκρίνιες. Αξιοποιώντας στο έπακρο το ευρωπαϊκό αδιέξοδο απέναντι στην προσφυγική κρίση απαίτησε και τελικά έλαβε τα απαραίτητα εχέγγυα για να δώσει «χείρα βοηθείας», έστω κι αν η Ευρώπη το πληρώσει ακριβά.

Πέραν της χρηματοδότησης των 6 δις. ευρώ η Τουρκία πέτυχε την επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτεςΚατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου θα αποδειχθεί εάν κέρδισε το παιχνίδι αλλά και αν πίσω από την τουρκική στρατηγική που ακολούθησε πιστά ο Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, κρύβεται κάποια πολιτική σκοπιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο κέρδος για την Τουρκία -πέραν της χρηματοδότησης των έξι δις ευρώ- είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες με οδικό χάρτη που προβλέπει την εκπλήρωση του όρου αυτού το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2016. Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, όπως οι Ευρωπαίοι, σε όλη την Ευρώπη, εφόσον βέβαια υπάρξει απόφαση.

Παράλληλα, η διπλωματική αποστολή κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση ώστε να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, με βάση τα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2015. Η Τουρκία πήρε ακόμη την κάλυψη του κόστους επαναπροώθησης μεταναστών από την ευρωπαϊκή πλευρά. Δηλαδή η επαναπροώθηση θα γίνεται με λεφτά των Ευρωπαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα έκανε την πρόταση προς τους 28, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλουςΣτον απόηχο της χθεσινής Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Σμύρνη για μπαράζ επαφών, επαναλαμβάνοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και τους πρόσφυγες από τη Συρία. Σε αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δέχονται μέσω νόμιμων και ασφαλών οδών τον ίδιο αριθμό Σύρων προσφύγων απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Όλες οι εξελίξεις βρίσκουν την Ελλάδα περίπου στο ίδιο σημείο: με τα βόρεια σύνορά της κλειστά και τους πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια.

Το γεγονός ότι η συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν έγινε στη βάση των προτάσεων των χωρών του Βίζεγκραντ αλλά επί του προσχεδίου συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι θετικό, αλλά η χαμηλή χρηματοδότηση (ύψους 700 εκατ. ευρώ) αρκετά αρνητικό.

Στον απόηχο της χθεσινής Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη Σμύρνη για μπαράζ επαφών, επαναλαμβάνοντας πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μπίζνες και παζάρια στη Σμύρνη

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, οι εργασίες του οποίου έχουν καθοριστική σημασία για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου, υπεγράφησαν από εκπροσώπους της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, ενώ οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν. 

Αιγαίο, Κυπριακό και προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα Νταβούτογλου«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Συμβουλίου.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά σε εμάς και στις δικές μας αξίες» υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Δείτε τις δηλώσεις Τσίπρα-Νταβούτογλου:


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα προωθούν από κοινού ένα κανάλι νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που πραγματικά δικαιούνται άσυλο, και εκτίμησε ότι το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο επανεισδοχής θα αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το πρωτόκολλο «δίνει ένα μήνυμα σε μετανάστες που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη -αυτή είναι η πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης.

«Σε ό, τι αφορά στην ηθική της πλευρά, η πρόταση λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνά από εδώ αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε και εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να «πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Υπογράμμισε μάλιστα και την ανάγκη εκμετάλλευσης των υψηλής τεχνολογίας συστημάτων που διαθέτουν οι δύο χώρες «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».



Κυπριακό, παραβιάσεις στο Αιγαίο και διασυνοριακές «γέφυρες»

Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που, όπως σημείωσε, αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.

 «Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Τέλος, συμφωνήθηκε και η συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων (ΑΠΕ-τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu).

Νταβούτογλου: «Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»
 
Το προσφυγικό αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών

Όπως τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας-Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, όπως είπε, Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Το συμβούλιο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που ακολούθησε (σ.σ.: στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics), έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Σμύρνη ολοκληρώνεται στις 20.00 με δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Σε αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νταβούτογλου θα δώσει στον κ. Τσίπρα ως αναμνηστικό δώρο της επίσκεψής του ένα… μπουζούκι

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας.



Φωτογραφίες
: Eurokinissi


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης