Άλλη μία νύχτα αναταραχών ήταν η χθεσινή για τη Βαλτιμόρη, όπου διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, στη σκιά ακόμη ενός περιστατικού αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας κατά Αφροαμερικανού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμένα αμάξια, σπασμένα καταστήματα και τραυματίες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση πεσμένοι στους δρόμους συνέθεταν το σκηνικό στο κέντρο της ΒαλτιμόρηςΗ πόλη, η οποία σημειωτέον βρίσκεται πολύ κοντά στην «καρδιά» των ΗΠΑ, την Ουάσινγκτον, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με αστυνομικούς και διαδηλωτές να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους.

Εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν το «χάος» που επικράτησε χθες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και τη νύχτα: καμένα αυτοκίνητα, σπασμένα καταστήματα και τραυματίες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση πεσμένοι στους δρόμους συνέθεταν το σκηνικό στο κέντρο της Βαλτιμόρης. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους και έκαναν χρήση ροπάλων και σπρέι πιπεριού εναντίον νεαρών που λεηλάτησαν κάβες, πολυκαταστήματα και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η κηδεία συνοδεύτηκε από επεισόδια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στον απόηχο της κηδείας του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι, ο οποίος απεβίωσε μετά τη σύλληψή του, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση. Ο Γκρέι είχε συλληφθεί την 12η Απριλίου και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα, υπό αμφισβητούμενες συνθήκες. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο Αφροαμερικανός είχε σπασμένη σπονδυλική στήλη, τραύμα το οποίο φέρεται να υπέστη κατά τη σύλληψή του.

Την Παρασκευή, η αστυνομία της Βαλτιμόρης παραδέχτηκε ότι δεν φρόντισε να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική μέριμνα στον Γκρέι. Έκτοτε, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος διαδηλώσεων και αναταραχών στην πόλη, καθώς το περιστατικό αυτό προστέθηκε σε μια σειρά επεισοδίων που έχουν προκαλέσει κατακραυγή στις ΗΠΑ για τη βία που ασκεί η αστυνομία εναντίον των Αφροαμερικανών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Δρακόντεια μέτρα

Μετά τα εκτενή επεισόδια, οι Αρχές επέβαλαν σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ δυνάμεις της Εθνοφρουράς έλαβαν θέσεις μάχης, σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης, Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ.

Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Δυνάμεις της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε θέσεις μάχηςΗ Ρόλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους ταραχοποιούς «κακοποιά στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σε όλη την πόλη, για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους συλλήβδην, εξαιρουμένων μόνο επειγόντων περιστατικών ιατρικής φύσης και μετακινήσεων ανθρώπων που πρέπει οπωσδήποτε να μεταβαίνουν στις εργασίες τους».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των Αρχών, τουλάχιστον 15 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια στη Βαλτιμόρη, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματισμένων διαδηλωτών. Οι ταραχές στη συγκεκριμένη πόλη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι το 2014.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινητοποιώντας την Εθνοφρουρά, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης έδινε μάχη για να σβήσει φωτιές που άναψαν διαδηλωτές και πλιατσικολόγοι.

Ο θάνατος του Γκρέι την 19η Απριλίου προκάλεσε νέα κατακραυγή και οι πρόσφατες διαδηλώσεις προστίθενται σε αυτές της περασμένης χρονιάς που έγιναν λόγω των θανάτων άοπλων Αφροαμερικανών στο Φέργκιουσον, στη Νέα Υόρκη και αλλού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης