Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δοκιμάζονται επί αρκετά εικοσιτετράωρα, υπό τη απειλή και νέων ακραίων καιρικών φαινομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φονική καταιγίδα των περασμένων ωρών άφησε πίσω της τουλάχιστον 16 νεκρούς. Συνολικά από την περασμένη Τετάρτη, όταν και ξεκίνησε η κακοκαιρία, έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 5.000 πτήσεις.

Αυτή τη φορά, παγετός αναμένεται να πλήξει τις ΗΠΑ, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι στο βόρειο τμήμα τους η θερμοκρασία θα αγγίξει ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου!

Ειδικότερα, από την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία γίνεται λόγος για «αρκτική εισβολή», ενώ προβλέπεται ότι σε κεντρικές και βόρειες πολιτείες ο υδράργυρος θα αγγίξει τους -23 και -29 βαθμούς. Τη νύχτα οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν τους -34 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους -50 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες από τις πολιτείες που αναμένεται να χτυπηθούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας είναι το Οχάιο, η Νότια Ντακότα και το Ιλινόις.

Συναγερμός για την κακοκαιρία

Στις περισσότερες βόρειες πολιτείες οι συγκοινωνίες και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέλυσαν, ενώ οι οδηγοί καλούνται να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. Από τις αρμόδιες αρχές έχουν επιστρατευθεί εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Στη Βοστόνη το χιόνι άγγιξε τα 45 εκατοστά, ενώ στον Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ τα 60.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν «τη μέγιστη δυνατή προσοχή στις ακραίες καιρικές συνθήκες» και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Στο Σικάγο ο εκπρόσωπος του τοπικού Υπουργείου Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων συμβούλεψε τους πολίτες παραμείνουν σε ασφαλές και ζεστό μέρος τις επόμενες μέρες, κατά τις οποίες αναμένεται νέο ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών. Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν ότι στο Σικάγο η θερμοκρασία θα πέσει αύριο κάτω από τους -24 βαθμούς.

Εν τω μεταξύ, γενικό μπλακ άουτ σημειώνεται στο νησί Νιουφάουντλαντ του Καναδά, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε μετασχηματιστή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης