Η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε την Τετάρτη να εντείνει τη συνεργασία της με τη Μόσχα για την άμεση επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών (Η.Π.Α., Ρωσία, Ν. και Β. Κορέα, Ιαπωνία, Κίνα) σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Β. Κορέας, Ri Yong Ho, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Andrey Denisov, στη ρωσική πρωτεύουσα όπου και επιβεβαιώθηκε πως η ασιατική χώρα θα ανάψει το «πράσινο» φως για την είσοδο επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κατασκευή ενός ρωσικού αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Ν. Κορέα μέσω του βόρειου τμήματος της Κορεατικής.

Δείτε το video…

Πριν από λίγες εβδομάδες η Β. Κορέα ήρθε σε συμφωνία με τις Η.Π.Α. για την προσωρινή αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος καθώς και για την αναβολή εκτόξευσης πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς σε αντάλλαγμα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δύση υποδέχτηκε με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς η αλλαγή ηγεσίας τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τον θάνατο του Kim Jong-il συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της ασιατικής χώρας. Αρχικά, ο νέος ηγέτης της ασιατικής χώρα, Kim Jong-un, φαινόταν να μην αλλάζει πολιτική στο θέμα των πυρηνικών, ωστόσο στη συνέχεια επήλθε αυτή η συμφωνία που όμως αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τα δυτικά κράτη. Πρόσφατα η Β. Κορέα πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια πολύ κοντά σε νησί το οποίο είχε βομβαρδίσει τον Νοέμβριο του 2010.

Διαβάστε επίσης:
Σε ετοιμότητα η Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012, 04:02
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης