Τουλάχιστον 22 νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο.

Εκτός ελέγχου έχει τεθεί η κατάσταση στο Πορτ Σάιντ όπου μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 22 άνθρωποι – εκ των οποίων τουλάχιστον δύο αστυνομικοί – και 200 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη της βορειοδυτικής Αιγύπτου, μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 εκ των κατηγορουμένων στη δίκη για την ποδοσφαιρική τραγωδία που σημειώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν συγγενείς των καταδικασθέντων προσπάθησαν να εισβάλουν στη φυλακή όπου κρατούνται οι τελευταίοι. Άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή. 

Άρματα μάχης του στρατού και δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα να αναπτύσσονται στους δρόμους του Πορτ Σάιντ.Παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν τις αστυνομικές και να προστατεύσουν τα δημόσια κτήρια στην πόλη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νομπέλ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

«Η σταθερότητα στην Αίγυπτο θα επιστρέψει μέσα από μία πολιτική λύση που βασίζεται στην διαφάνεια και την αξιοπιστία: μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για την αποκατάσταση της τάξης και την αναζωγόνηση της οικονομίας και ένα σύνταγμα για όλους τους Αιγύπτιους», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζουμε ότι την 1η Φεβρουαρίου 2012, μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, εκατοντάδες οπαδοί των ομάδων Αλ Αχλί και Αλ Μάσρι ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.

Το πλαίσιο της νέας αναταραχής
Η Παρασκευή στην Αίγυπτο ξημέρωσε με μία μεγάλη αντι-κυβερνητική διαδήλωση στο Κάιρο με επίκεντρο – ως συνήθως – την πλατεία Ταχρίρ. Οι συγκρούσεις ήταν για άλλη μία φορά σφοδρές ενώ υπήρξε αναταραχή σε 12 από τις 27 επαρχίες της χώρα με αποτέλεσμα έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Μόρσι κατηγορείται για «αυτοκρατορικές πρακτικές» με αφορμή τις κραυγαλέες παραφωνίες του νέου Συντάγματος όπως επίσης και για καταστροφική οικονομική πολιτική που οδηγεί τον λαό στην ανέχεια. Επίσης, συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές για την αναγκαιότητα της πτώσης της κυβέρνησης Μόρσι.

Στο Πορτ Σάιντ όλα ξεκίνησαν όταν οι οικογένειες των 21 καταδικασθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές. Γρήγορα οι συγκρούσεις δεν άργησαν να επεκταθούν στο δημαρχείο και το δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Συγκλονιστικές οι στιγμές από τη λήξη της συνεδρίασης και την επικύρωση της ομαδικής θανατικής καταδίκης

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Μαζική θανατική καταδίκη για την ποδοσφαιρική τραγωδία / Ελληνικό εμπορικό πλοίο δέχτηκε πυρά έξω από το Πορτ ΣάιντΑίγυπτος: Μαζική θανατική καταδίκη για την ποδοσφαιρική τραγωδία / Πλατεία Ταχρίρ: Δύο χρόνια μετά

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης