Η Αίγυπτος δεν φαίνεται να ηρεμεί παρά τις εκλογές, τα δημοψηφίσματα και τις πιέσεις που ασκούνται ένθεν και εκείθεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την επέτειο της εξέγερσης της πλατείας Ταχρίρ, όπου πριν από δύο χρόνια ανετράπη το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ, οι πολίτες ξανακατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξελίξεις και τη διάψευση των προσδοκιών τους, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με την αστυνομία στα αστικά κέντρα, προκαλώντας έτσι την επέμβαση του στρατού.

Μετά από μία ημέρα σποραδικών συγκρούσεων διαδηλωτών με τους αστυνομικούς και επιθέσεων κατά των γραφείων των Αδελφών Μουσουλμάνων, τα επεισόδια κλιμακώθηκαν και τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις στο Κάιρο

Βίαια επεισόδια στο Σουέζ

Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν αργά το βράδυ στο Σουέζ (διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί από το πρωί) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρκετοί άνθρωποι από πυρά πυροβόλων, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τους δράστες. Ανάμεσα στους νεκρούς φέρεται να είναι και ένα παιδί 14 ετών, ονόματι Μοχάμεντ Ίσα, σύμφωνα με τις Αρχές.

Νύχτα επεισοδίων στο Σουέζ

«Έχουμε ζητήσει να αποσταλούν περισσότερες ενισχύσεις έως ότου ξεπεραστεί η κρισιμότητα της κατάστασης», δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Άντελ Ρεφαάτ, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στο Σουέζ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ταχρίρ. Τα επεισόδια είχαν αρχίσει από το πρωί με πετροπόλεμο, μολότοφ και δακρυγόνα.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και μπροστά από το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, στο οποίο στεγάζεται επίσης και το Υπουργείο Ενημέρωσης. Να σημειωθεί ότι το κτήριο φρουρείται από την αστυνομία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ταχρίρ.

Επέμβαση του στρατού στο Σουέζ

Έκκληση Μόρσι για εξομάλυνση της έντασης

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, έκανε έκκληση για εξομάλυνση της έντασης μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Καλώ τους πολίτες να τηρούν τις αρχές της αιγυπτιακής επανάστασης στο να εκφράζουν ελεύθερα και ειρηνικά τη γνώμη τους» ανάρτησε ο Μόρσι στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης