Αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία αλ Κούσουρ στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άμαχοι, ανέφεραν η συριακή κρατική τηλεόραση, ένας Σύρος αξιωματούχος και μια μη κυβερνητική οργάνωση τη Δευτέρα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιδρομή, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 32. Τον διεθνή συνασπισμό κατηγόρησε επίσης ένας σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν την επιδρομή ενώ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 22 με βάση τις δικές της πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος αεροσκάφη του συνασπισμού να στοχοθετήσουν θέσεις στη Ντέιρ Εζόρ διότι δεν επιχειρούν σε αυτήν μαχητές της αραβοκουρδικής συμμαχίας Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέχει ένα τμήμα της Ντέιρ Εζόρ, αλλά η επιδρομή έγινε σε μια συνοικία που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνοντας λόγο περί πιθανού λάθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων, ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν όλης της πόλης Ντέιρ Εζόρ αφού έσπασαν την πολιορκία του ΙΚ σε πολλές συνοικίες της –που κράταγε σχεδόν τρία χρόνια– τον Σεπτέμβριο.

Το ΙΚ δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο λιγότερη από τη μισή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, το τελευταίο του οχυρό στη Συρία μετά την απώλεια της Ράκας, της «πρωτεύουσάς» του, την περασμένη εβδομάδα από τους μαχητές των ΣΔΔ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία λένε ότι επικοινωνούν για να αποφεύγονται πιθανές συγκρούσεις ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά λάθος κατά τη διάρκεια των ταυτόχρονων, παράλληλων εφόδων εναντίον των τζιχαντιστών που διεξάγουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς και οι ΣΔΔ· όμως έχουν αναφερθεί αρκετές φορές επεισόδια ανάμεσα στα δύο μέρη τους τελευταίους μήνες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης