Σε φάση πολιτικής αναταραχής και ραγδαίων εξελίξεων εισέρχεται, όπως αναμενόταν, η Σκωτία, μετά το «ΝΟ» στο δημοψήφισμα της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρησιμοποιώντας τη φράση «Το όνειρο δεν πεθαίνει», ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας -ο οποίος εκτελεί καθήκοντα τοπικού Πρωθυπουργού- και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, Άλεξ Σάλμον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, μετά την αποτυχία της προσωπικής του στρατηγικής. 

Να σημειωθεί ότι ο Σκωτζέζος πολιτικός ηγήθηκε του κινήματος ανεξαρτησίας, το οποίο ήταν ο μεγάλος χαμένος του δημοψηφίσματος.

Το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας δεν ξεπέρασε το 45% και η Σκωτία θα παραμείνει τμήμα της χώρας, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με αυξημένες ωστόσο αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση και Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο κ. Σάλμοντ προτίθεται να παραιτηθεί και από τη θέση του, στην ηγεσία του κόμματος.

Όπως δήλωσε, «ο δικός μου χρόνος ως ηγέτη βρίσκεται στο τέλος του, ωστόσο για τη Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ».

Μετά την εκλογή νέου ηγέτη στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, ο κ. Σάλμοντ δήλωσε ότι θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να τον διαδεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6:00 το πρωί, ο Άλεξ Σάλμον δήλωσε, από τη Γλασκώβη: «Αποδέχομαι την απόφαση των Σκωτσέζων.

Περιμένω τώρα από τους ηγέτες των κυριότερων κομμάτων στο Γουέστμινστερ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αποδίδοντας μεγαλύτερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας».


Διαβάστε επίσης: 

Σκωτσέζικο ντους, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, 11:31

Η βασίλισσα Ελισάβετ για το δημοψήφισμα στη Σκωτία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014, 21:04
 
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης