του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 300 φορτηγά που μεταφέρουν 2.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν το πρωί της Τρίτης τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές ρωσικές αρχές. Η αποστολή πραγματοποιείται βάσει συμφωνίας που είχε επιτευχθεί νωρίτερα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού.

Πάντως, η κυβέρνηση της Ουκρανίας διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ρωσική αυτοκινητοπομπή η οποία μεταφέρει βοήθεια να εισέλθει στο έδαφος της χώρας, «εάν συνοδεύεται από τον ρωσικό στρατό ή από στελέχη του ρωσικού Υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η Ουκρανία δεν ελέγχει όλα τα φυλάκια στα σύνορά της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ορισμένα έχουν καταληφθεί από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες.

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τηλεπικοινωνίες για περισσότερο από μία εβδομάδα στην πόλη Λουγκάνσκ, η οποία βρίσκεται περικυκλωμένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις και βομβαρδίζεται συνεχώς.

«Δεν έχουμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνθήκες και μέσα σ’ αυτήν τη ζέστη» τονίζουν οι απελπισμένοι κάτοικοι, οι οποίοι εκφράζουν παράλληλα φόβους για την εξάπλωση επιδημιών.

ΤΟ ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας το αντι-ρωσικό προπαγανδιστικό παιχνίδι του, με ανακοίνωση του αρχηγείου των Βρυξελλών τη Δευτέρα, υποστηρίζει πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, επειδή τα στρατεύματα που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου πλησιάζουν στο Ντονιέτσκ, την κυριότερη πόλη που ελέγχουν ακόμη οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με το Κίεβο, «απομένουν λίγα βήματα» για την ανακατάληψη του Ντονιέτσκ, τη βιομηχανική μητρόπολη της Αν. Ουκρανίας με (προπολεμικό) πληθυσμό που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο. Το αποτέλεσμα της μάχης για το Ντονιέτσκ θα είναι αποφασιστικής σημασίας στην εμφύλια διαμάχη που υπήρξε αφορμή για τη μεγαλύτερη μεταψυχροπολεμική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι πλέον των 20.000 ρωσικών στρατευμάτων έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι έτοιμα για ενδεχόμενη εισβολή. Το Κίεβο από τη μεριά του ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να αποτρέψει -χρησιμοποιώντας τη διπλωματία – ρωσική στρατιωτική εισβολή για την προστασία των ανταρτών, επιτρέποντας την αποστολή ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τερματίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή.

Πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από τα σύνορα, κάτι που είχε προφασιστεί η Βορειοαντλαντική Συμμαχία για να στηρίξει τις προειδοποιήσεις της «για ενδεχόμενη ρωσική εισβολή». Σε ερώτηση που του έγινε από το Reuters, ο Ράσμουσεν επέμεινε: «Υπάρχει ακόμη μεγάλη πιθανότητα».

Ετοιμάζουν αντεπίθεση οι ρωσόφωνοι;


Ο Ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος Andriy Lysenko δήλωσε στο Reuters ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πέτυχαν να αποκόψουν την οδό που συνδέει το Ντονιέτσκ με το Λουγκάνσκ, την άλλη ελεγχόμενη από τους αντάρτες μεγάλη πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Η οδός αυτή, σύμφωνα με το Κίεβο και τους δυτικούς οι οποίοι το στηρίζουν, αποτελεί την κύρια δίοδο ανεφοδιασμού των ανταρτών από τη Ρωσία.

Ο ηγέτης των ανταρτών στο Ντονιέτσκ Alexander Zakharchenko τόνισε ότι οι μαχητές του «εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

Η δημοτική αρχή στο Ντονιέτσκ ανακοίνωσε πως τα πυρά του πυροβολικού έχουν αχρηστεύσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της πόλης, ενώ έπληξαν μία φυλακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας κρατούμενος και να αποδράσουν 100 άλλοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι -κυβερνητικοί στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες- έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών της εξέγερσης των ρωσόφωνων και της επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον τους.

Το Κίεβο έχει παραδεχθεί ότι έχουν σκοτωθεί 568 στρατιώτες του στις μάχες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης