Αντιμέτωπη με νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων θα βρεθεί σύντομα η Β. Κορέα μετά την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής της δοκιμής, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ξεκαθάρισαν ότι θα υπάρξει μια άμεση και σκληρή απάντηση απέναντι στην προκλητική στάση που τηρεί η Πιονγκγιάνγκ, η οποία συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία στην προσπάθειά της να εξελίξει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Στόχος του νέου σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελεί η δημιουργία νέων εμποδίων στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη οι Η.Π.Α. αποκάλεσαν «προκλητική» τη δοκιμή ατομικής βόμβας, την ίδια στιγμή που η Κίνα – παραδοσιακός σύμμαχος της Β. Κορέας, εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί αναλυτές τόνισαν πως η τρίτη πυρηνική δοκιμή φαίνεται να είναι δύο φορές πιο ισχυρή από την αντίστοιχη του 2009, στηριζόμενοι μεταξύ άλλων και στα δεδομένα από τους κατά τόπους σεισμογράφους, οι οποίοι κατέγραψαν δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών του Πουνγκερί.

Ήταν η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας στη διάρκεια της ηγεσίας του Kim Jong-un, ο οποίος διαδέχτηκε στην εξουσία τον πατέρα του, Kim Jong-il, ύστερα από τον θάνατο του τελευταίου λόγω καρδιακής προσβολής (Δεκέμβριος 2012).

«Σκληρή γλώσσα» από τον Ban Ki-moon

Μετά την επιβεβαίωση πως πρόκειται για δοκιμή ατομικής βόμβας, υπήρξε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στα κεντρικά της Νέας Υόρκης, όπου ελήφθη ομόφωνα η απόφαση πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί «σοβαρή παραβίαση» των ψηφισμάτων του Ο.Η.Ε.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως σύντομα θα υπάρξει επιβολή μιας σειράς νέων μέτρων ως «απάντηση» στην αδιαλλαξία της Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς κοινότητας, από τη στιγμή μάλιστα που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρό επισιτιστικό πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την τρίτη πυρηνική δοκιμή, εστιάζοντας μάλιστα και στην κλιμάκωση που παρατηρείται στην περιοχή της Κορεατικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου των Η.Π.Α. στον Διεθνή Οργανισμό.

«Η Β. Κορέα δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να έχει οφέλη από την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», εξήγησε η Susan Rice.

«Σοβαρή απειλή για τις Η.Π.Α.»

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Lee Myung-bak, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε «δέσμευση της Ουάσινγκτον για τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Leon Panetta, ξεκαθάρισε πως οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της ασιατικής χώρας αποτελούν «σοβαρή απειλή», υπογραμμίζοντας πως «η Αμερική θα πρέπει να είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσει».

Πριν την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής, η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει πως η επιθετική στάση της Ουάσινγκτον δεν θα περάσει απαρατήρητη, καλώντας την μάλιστα να σταματήσει να υποστηρίζει τη Σεούλ στην Κορεατική.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο διπλωμάτης της Β. Κορέας δήλωσε από το Πεκίνο όπου ταξίδεψε ύστερα από επίσημη πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Yang Jiechi, πως «θα υπάρξει ακόμα σκληρότερη στάση στην περίπτωση που οι Η.Π.Α. δεν παραδεχτούν το λάθος τους και δεν το διορθώσουν».

Διαβάστε επίσης:
Σεισμική δόνηση με… πυρηνικές προεκτάσεις, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013, 06:09

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης