Το ενδεχόμενο ο Βρετανός τζιχαντιστής Μοχάμεντ Εμουάζι, γνωστός ως «τζιχάντι Τζον», να είναι νεκρός αφήνουν ανοικτό οι αμερικανικές αρχές, έπειτα από νυχτερινή αεροπορική επιχείρηση σε προπύργιο των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ο θάνατος του Εμουάζι, του τζιχαντιστή που στο παρελθόν πρωταγωνίστησε σε βίντεο με δολοφονίες πολιτών, όπως οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ, Στίβεν Σότλοφ και ο αυτοκινητιστής Άλαν Χένινγκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, προς το παρόν δεν μπορεί να ανακοινωθεί με απόλυτη βεβαιότητα ο θάνατος του ΕμουάζιΟ Πίτερ Κουκ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ωστόσο πως «αυτήν την στιγμή αξιολογείται το αποτέλεσμα της επιχείρησης», ενώ ξένα πρακτορεία, όπως το FOX και το ABC, μεταδίδουν ότι ο εκτελεστής του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι «κατά 99%» νεκρός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Εμουάζι εντοπίστηκε την ώρα που έβγαινε από κτήριο της πόλης Ράκκα και έμπαινε σε ένα όχημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή του για την επιχείρηση ο Κουκ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύντομα θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον «τζιχάντι Τζον».

Το προφίλ του δήμιου του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Ο Εμουάζι, Βρετανός πολίτης, γεννήθηκε στο Κουβέιτ και σπούδασε προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ. Η οικογένειά του -άπατρις- εγκαταστάθηκε στη Βρετανία το 1993, καθώς δεν υπήρχε ελπίδα να αποκτήσουν υπηκοότητα στο Κουβέιτ.

Ο Βρετανός πιστεύεται ότι ταξίδεψε στη Συρία γύρω στο 2012 και αργότερα εντάχθηκε στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Πρωτοεμφανίστηκε ως «τζιχάντι Τζον» σε βίντεο με την αποτρόπαιη δολοφονία, με αποκεφαλισμό, του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης