Όλα τα όπλα που διαθέτουν στην προεκλογική τους φαρέτρα επιστρατεύουν οι δύο υποψήφιοι νέοι «ένοικοι» του Λευκού Οίκου εν όψει των πολυαναμενόμενων εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ.

Στο ντιμπέιτ της Κυριακής το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και επιθετικό ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι πέραν της προκαθορισμένης ατζέντας μίλησαν και για τις «σκιές» του παρελθόντος, οι οποίες αίφνης ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση επεκτάθηκε από τη μία στα σεξιστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία δημιούργησαν κρίση στη συνοχή των Ρεπουμπλικανών, και από την άλλη στο μπαράζ καταγγελιών κατά του Μπιλ Κλίντον περί επιθέσεων σε βάρος γυναικών.

Οι καταγγελίες για βιασμούς, παρενοχλήσεις και εκβιασμούς

Πριν από τη διεξαγωγή του χθεσινού ντιμπέιτ, οι τέσσερις καταγγέλλουσες έκαναν δηλώσεις για τα όσα φέρονται να βίωσαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα όπλα που διαθέτουν στην προεκλογική τους φαρέτρα επιστρατεύουν οι δύο υποψήφιοι νέοι «ένοικοι» του Λευκού Οίκου εν όψει των πολυαναμενόμενων εκλογώνΠρόκειται για τις Kathleen Willey, Juanita Broaddrick, Kathy Shelton και Paula Jones.

Στις δηλώσεις της, η Broaddrick από το Αρκάνσας κατηγόρησε τον Μπιλ Κλίντον ότι τη βίασε την περίοδο που εκείνος ήταν γενικός εισαγγελέας. Επίσης, εξαπέλυσε πυρά κατά της Χίλαρι Κλίντον λέγοντας ότι ήταν εκείνη που παρενέβη και την προειδοποίησε να τηρήσει τη σιωπή της, καθώς ο σύζυγός της έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία το 1992.

«Ο κ. Τραμπ μπορεί να χρησιμοποίησε κάποιες άσχημες εκφράσεις, όμως ο Μπιλ Κλίντον με βίασε και η Χίλαρι Κλίντον με απείλησε» είπε και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση σε αυτό». Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο βιασμός της έγινε το 1978, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Little Rock. Η μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του τέθηκε στο αρχείο το 2001 και δεν ασκήθηκαν ποτέ ποινικές διώξεις σε βάρος του Κλίντον.

Οι Willey και Jones προέβησαν σε ανάλογες καταγγελίες κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών και του συζύγου της.

Όσον αφορά τη Shelton, η ίδια κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 12 ετών από έναν 41χρονο στο Αρκάνσας. Σύμφωνα με την καταγγελία της, δικηγόρος υπεράσπισης του 41χρονου ήταν η Χίλαρι Κλίντον.

«Κατάφερε να σώσει τον πελάτη της» είπε ο Τραμπ που συνόδευε τις γυναίκες στον χώρο όπου μιλούσαν ενώπιον δημοσιογράφων. «Η Κλίντον έχει καταγραφεί σε δύο κασέτες να γελάει για αυτό» πρόσθεσε.

Σχετικά με την υπόθεση της Jones, η ίδια είχε καταθέσει μήνυση κατά του Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική επίθεση το 1994. Ισχυρίστηκε ότι της έκανε ανήθικη πρόταση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου το 1991, ενώ εκείνη την περίοδο ήταν κυβερνήτης. Η μήνυση απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 1998. Η Jones άσκησε έφεση και τελικά το ζήτημα διευθετήθηκε την επόμενη χρονιά, με τον Κλίντον να καταβάλει αποζημίωση 850.000 δολαρίων.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Willey, πρώην εθελόντρια στον Λευκό Οίκο, η ίδια κατηγόρησε τον Κλίντον ότι της έκανε μία «πολύ επιθετική σεξουαλική πρόταση» στο γραφείο της, όταν τον συνάντησε για να του ζητήσει δουλειά.

Οι αποκαλύψεις του Σαββατοκύριακου

Το περασμένο Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε στόχος έντονης κριτικής, καθώς η εφημερίδα «Washington Post» δημοσίευσε απόσπασμα από μια ιδιωτική συζήτηση, κατά την οποία το 2005 ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξιστορεί την προσπάθειά του να κάνει σεξ με μια γυναίκα, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία, ο Τραμπ φορούσε ένα μικρόφωνο και συνομιλούσε με τον Μπίλι Μπους, τον παρουσιαστή της εκπομπής «Access Hollywood» του τηλεοπτικού δικτύου NBC, πριν από τη βιντεοσκόπηση μέρους μιας εκπομπής.

«Προσπάθησα να την πηδ….ω. Ήταν παντρεμένη» ακούγεται να λέει ο Τραμπ. «Την προσέγγισα σαν να ήταν πουτ…α, αλλά δεν μπορούσα να την καταφέρω» πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μιλούσε για την έλξη του για όμορφες γυναίκες. «Απλώς αρχίζω να τις φιλάω» είπε. «Και όταν είσαι σταρ, σε αφήνουν να το κάνεις» πρόσθεσε. «Τις πιάνεις από τον πισ…. Μπορείς να κάνεις ό,τι θες» συνέχισε.

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το απόσπασμα «φρικιαστικό», σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν τον άνδρα να γίνει πρόεδρος».

Μετά τις αποκαλύψεις, ηχηρά ονόματα από το ίδιο του το κόμμα ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Τζον Μακ Κέιν και Μιτ Ρόμνεϊ, δύο πρώην υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο, ο ηθοποιός και πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, η πρώην ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε μάλιστα «αποκαρδιωμένος» από τις δηλώσεις του Τραμπ, ενώ ακόμη κι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φρόντισε να λάβει αποστάσεις: «Δεν μπορώ να υπερασπισθώ» τις δηλώσεις του, είπε, αλλά έσπευσε να χαιρετίσει το γεγονός ότι ο μεγιστάνας ζήτησε συγγνώμη.

Στο ντιμπέιτ της Κυριακής, οι συντονιστές αναφέρθηκαν στα σχόλια του Τραμπ, ο οποίος απολογούμενος είπε ότι έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη από την οικογένειά του και τον αμερικανικό λαό. Παράλληλα, έσπευσε να «κλείσει» το θέμα λέγοντας πως υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα να συζητηθούν. Φυσικά δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά για το ροζ παρελθόν του συζύγου της Χίλαρι Κλίντον και πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η κόρη του Τραμπ από τον δεύτερο γάμο του, Τίφανι, δεν φίλησε τον πατέρα της, δείχνοντας ακόμη ενοχλημένη από τα σεξιστικά σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς ο μεγιστάνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σε παλαιότερες συνεντεύξεις του μιλούσε για τις γυναίκες – ακόμη και για την έτερη κόρη του Ιβάνκα- με υποτιμητικό τρόπο. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2004 στον αθυρόστομο ραδιοφωνικό παραγωγό Χάουαρντ Στερν διεμείφθη ο εξής διάλογος:

Tραμπ: «Η κόρη μου Ιβάνκα είναι όμορφη»
Στερν: «Μπορώ να το πω αυτό; Είναι κωλ..α »
Tραμπ: «Nαι».

Oι καταγγέλλουσες και στη μέση ο Τραμπ

Μπιλ Κλίντον

Η σύζυγος του Τραμπ, Μελάνια

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης