Οι μεγάλες δυνάμεις ζήτησαν από το Ιράν να δεσμευτεί σε έναν σοβαρό, άνευ όρων διάλογο όσον αφορά στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, σε δήλωσή τους που παρουσίασαν σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

«Καλούμε το Ιράν να δεσμευτεί άνευ όρων σε μια διαδικασία σοβαρού διαλόγου», προκειμένου να διαλυθούν οι αμφιβολίες για τη φύση του πυρηνικού του προγράμματος, αναφέρουν στη δήλωση οι χώρες της ομάδας 5+1 (Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον πρότεινε στο Ιράν, εξ ονόματος της ομάδας 5+1, να αρχίσει εκ νέου τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών όπως και τον τόπο στον οποίο θα διεξαχθούν.

Έπειτα από δύο αποστολές στο Ιράν, οι οποίες κρίθηκαν απογοητευτικές από την ΙΑΕΑ, οι μεγάλες δυνάμεις εκφράζουν επίσης στη δήλωσή τους «ανησυχία για το γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί», όσον αφορά στις λεπτομέρειες για την επαλήθευση από την υπηρεσία των σημείων που αναφέρονται στην πολύ επικριτική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου.

Σε αυτήν η ΙΑΕΑ αναφέρεται σε μια στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στηριζόμενη σε στοιχεία που παρουσιάστηκαν ως αξιόπιστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα 5+1 εκφράζει επίσης στη δήλωσή της τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν επετράπη στους επιθεωρητές της υπηρεσίας κατά τις δύο επισκέψεις τους να μεταβούν στη στρατιωτική εγκατάσταση του Παρσίν και ζήτησαν από το Ιράν να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτή τη βάση.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης