Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα θέσει το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μια ρύθμιση για το θέμα των προσωπικών δεδομένων», είπε ο Φαμπιούς μετά τη συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής αφορά την ανάπτυξη της «ψηφιακής ατζέντας» στην Ευρώπη. Ο Φαμπιούς εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό είναι «πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ψηφιακή ατζέντα χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια περίπλοκη συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στη δυνατότητα εφαρμογής κοινών κανόνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται από διαδικτυακές εταιρίες και ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Amazon, Google και Facebook.

Ο Φαμπιούς πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «εξηγήσεις» από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση που προβλέπεται να έχουν αύριο στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε με τις ΗΠΑ μια συνεργασία που είναι πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όμως αυτή η συνεργασία δεν δικαιολογεί τα πάντα. Επομένως ζητάμε κατεπειγόντως διευκρινίσεις, επεξηγήσεις, αιτιολογήσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι «κατανοεί την αγανάκτηση και την οργή της Γαλλίας» απέναντι στις ΗΠΑ διότι «μεταξύ εταίρων και φίλων» δεν θα έπρεπε να γίνονται τέτοια πράγματα.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε διευκρινίσεις γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά και άλλες χώρες, ιδίως τη Γερμανία», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης