Πέρασαν 28 χρόνια από το πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τον αντιδραστήρα Νο 4 του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνόμπιλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή η εικόνα έχει αλλάξει, πολλά είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ακόμη και σήμερα ότι οι περιβαλλοντικές ισορροπίες διαταράχθηκαν και μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.

Χρησιμοποιώντας ένα drone, ο Phillip Grossman κατάφερε να λάβει πλάνα από ψηλά, προκειμένου να παραθέσει μια νέα οπτική από το σημείοΣτο πλαίσιο αυτό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ένας Αμερικανός φωτογράφος προσπάθησε να καταγράψει τι συμβαίνει σήμερα στην περιοχή που περικλείει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, αποτυπώνοντάς το σε συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Χρησιμοποιώντας ένα drone, ο Phillip Grossman κατάφερε να λάβει πλάνα από ψηλά, προκειμένου να παραθέσει μια νέα οπτική από το σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο RT ο φωτογράφος δήλωσε ότι πάντα γοητευόταν ως καλλιτέχνης «από τους πυρηνικούς σταθμούς, ακόμη και από τις καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν», καθώς μεγάλωσε σε περιοχή 11 μιλίων μακριά από το νησί των Τριών Μιλίων της Πενσυλβανία, όπου το 1979 συνέβη το χειρότερο ατύχημα αντιδραστήρα.

«Με την καταγραφή αυτών των εικόνων γινόμαστε μάρτυρες των όσων συνέβησαν. Ζωές καταστράφηκαν, οικογένειες ξεκληρίστηκαν» είπε μεταξύ άλλων ο Grossman.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του φωτογράφου ότι υπέπεσαν στην αντίληψή του κραυγές αρκούδων και άλλων άγριων ζώων στην περιοχή, η οποία σε ορισμένα σημεία παρουσιάζει έντονη βλάστηση, λόγω της απουσίας ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο Grossman κατάφερε επίσης να μπει στα «άδυτα» του αντιδραστήρα No 4, απ’ όπου ξεκίνησε η καταστροφή, τον Απρίλιο του 1986, που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα της ανθρωπότητας.

«Καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον αντιδραστήρα και στο δωμάτιο ελέγχου. Έμεινα εκστασιασμένος από όλα όσα είδα εκεί. Μας επέτρεψαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μείνουμε μέσα. Στεκόμουν εκεί και έβγαζα φωτογραφίες. Εντός 30 δευτερολέπτων συνειδητοποίησα πού βρισκόμουν» είπε ο Grossman.

Τα πλάνα κόβουν την ανάσα:

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Μυστηριώδεις πτήσεις drones πάνω από πυρηνικούς σταθμούς

Ιαπωνία: Ο σεισμός δεν προκάλεσε ζημιές στους πυρηνικούς σταθμούς

Τσέρνομπιλ: 28 έτη από το πυρηνικό δυστύχημα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης