Η Aung San Suu Kyi επιβεβαίωσε αυτό που αποτελούσε κοινό μυστικό από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ άναψε το «πράσινο» φως για τη συμμετοχή του κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD), της βασικής πολιτικής παράταξης της Αντιπολίτευσης, στις συμπληρωματικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Απριλίου.

Στη διάρκεια συνέντευξής της στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC εξέφρασε την επιθυμία της να ηγηθεί του λαού της ασιατικής χώρας, υπογραμμίζοντας πως ο αγώνας της αξίζει να συνεχιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον μπορώ να τους καθοδηγήσω με τον σωστό τρόπο, τότε ναι», ήταν η απάντησή της σε ερώτηση που της τέθηκε για το αν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2015.

Η διάσημη ακτιβίστρια βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στη Βρετανία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας, όπου και θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής χώρας. Η επικεφαλής του NLD πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι της στο εξωτερικό από το 1988, καθώς βρισκόταν για δεκαετίες υπό κατ’ οίκον περιορισμό, αρνούμενη να ταξιδέψει σε άλλη χώρα καθώς φοβόταν ότι το στρατιωτικό καθεστώς δε θα της επέτρεπε ξανά την είσοδο στην πατρίδα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν πήγε ποτέ στη Νορβηγία προκειμένου να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της είχε απονεμηθεί για τους αγώνες της υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1991) καθώς και να παραστεί στην κηδεία του συζύγου της, ο οποίος πέθανε από καρκίνο. Το ταξίδι της στη Βρετανία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της βασιλικής οικογένειας καθώς και να απευθύνει ομιλία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Την Τρίτη μίλησε ενώπιον καθηγητών και φοιτητών στο «London School of Economics», ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του BBC.

Πριν τη Βρετανία, η Aung San Suu Kyi βρέθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας όπου και παρέλαβε το βραβείο της «Πρέσβειρας της Συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας», το οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο τραγουδιστής των U2, Bono, με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας να της δίνει με τη σειρά του μια τιμητική πλακέτα. 

Σημειώνεται ότι η διάσημη ακτιβίστρια και πολιτικός είχε εμπνεύσει τον Ιρλανδό τραγουδιστή να συνθέσει το τραγούδι «Walk on» (2000). Η ατμόσφαιρα «φορτίστηκε» ακόμα περισσότερο όταν οι διοργανωτές της εκδήλωσης εμφάνισαν εντελώς ξαφνικά μια τούρτα για τα 67 γενέθλια της Aung San Suu Kyi.

«Αυτή θα είναι μια από τις ημέρες που θα θυμάται για πάντα. Με υποδεχτήκατε με τόση ζεστασιά στην Ιρλανδία σαν να ήμουν ένας από εσάς και σας ευχαριστώ γι αυτό μέσα από την καρδιά μου. Έχετε σταθεί δίπλα μας σε δύσκολους καιρούς. Αυτοί οι καιροί δεν έχουν περάσει ακόμα αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεχίσετε να συμπορεύεστε μαζί μας», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους, μέσα στο οποίο υπήρχαν αρκετοί μετανάστες από τη Μιανμάρ, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1990.

 Δείτε το video…

Προειδοποιήσεις προς τις ξένες επιχειρήσεις

Στη διάρκεια της συνέντευξής της στο BBC, η Aung San Suu Kyi τοποθετήθηκε σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων, των θρησκευτικών συγκρούσεων στο κρατίδιο Ραχίν ανάμεσα σε Βουδιστές και μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας καθώς και των πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες προωθεί η μεταβατική κυβέρνηση του Thein Sein.

«Είναι πολύ σημαντικό οι επενδύσεις να γίνουν με πολύ προσοχή και με έναν τρόπο φιλικό προς τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στην περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες και οι επενδύσεις γίνονται με τρόπο που στόχο έχουν να εδραιώσει τις νέες οικονομικές δυνάμεις στη χώρα σε βάρος των πολιτών, τότε θα πρέπει να αποκαλύψουμε τον πραγματικό τους ρόλο», σημείωσε.

Παράλληλα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι αποτελεί το μέσο που χρησιμοποιεί το στρατιωτικό καθεστώς, προκειμένου να βγει η Μιανμάρ από τη διεθνή απομόνωση, υπογραμμίζοντας όμως ότι η πορεία της χώρας της προς τη Δημοκρατία εξαρτάται αποκλειστικά από το εύρος των αλλαγών που θα συντελεστούν με ευθύνη των Αρχών του ασιατικού κράτους και όχι εξωτερικών δυνάμεων.

Σε ερώτηση για το αν οι θυσίες της θα πάνε χαμένες στην περίπτωση που η Μιανμάρ δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη μετάβασή της προς ένα δημοκρατικό πολίτευμα, απάντησε ότι «η νίκη σε ορισμένες περιπτώσεις κρύβεται στην προσπάθεια».

«Δεν είμαι η μόνη που μάχομαι για τη Δημοκρατία στη Μιανμάρ. Υπάρχουν τόσοι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να μπορέσει ο λαός μας να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του. Οι δικές μας δυνάμεις είναι αυτές που θα φέρουν την αλλαγή και όχι οι εξωτερικοί παράγοντες», εξήγησε.

Όσον αφορά στην κλιμάκωση των θρησκευτικών συγκρούσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει πραγματική ενότητα είναι να εκπληρωθούν οι προσδοκίες για αυτονομία των διαφορετικών εθνοτικών ομάδων.

«Στη διάρκεια της μάχης που δίνουμε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο δυνατοί μπορεί να είναι οι δεσμοί ανάμεσα σε εθνοτικές ομάδες, καθώς οι καλύτεροι και πιο πιστοί μας σύμμαχοι προέρχονταν πάντα από τέτοιες ομάδες», πρόσθεσε.

Για τους πολιτικούς κρατούμενους εξήγησε ότι ακόμα παραμένουν στη φυλακή 271 άνθρωποι, σημειώνοντας όμως ότι πολύ σύντομα θα αφεθούν κι αυτοί ελεύθεροι.


Επίσκεψη στα κεντρικά του BBC

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ταξιδιού της στη Βρετανία, η Aung San Suu Kyi πραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του BBC στο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίζει από κοντά όλους εκείνους τους ανθρώπους που τη στήριξαν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Χάρις το BBC, δεν έχασα ποτέ την επαφή με τον λαό μου, το κίνημα για τη Δημοκρατία στη Μιανμάρ και τον υπόλοιπο κόσμο. Γι αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου», τόνισε συγκινημένη.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή της για τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία «World Service» του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

«Αισθάνομαι πως η υπηρεσία BBC World Service δεν είναι τόσο πολυδιάστατη όπως ήταν στο παρελθόν. Μπορεί όμως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν την παρακολούθησα τις σωστές στιγμές. Υπήρχαν τόσα πολλά διαφορετικά προγράμματα. Τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

«Το Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση»

Νωρίτερα, στη διάρκεια ομιλίας που έδωσε στο «London School of Economics» ξεκαθάρισε ότι το υπάρχον Σύνταγμα χρειάζεται αναθεώρηση καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μιανμάρ, παράγοντες εξαιρετικά σημαντικοί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η ευημερία.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να μπορέσει η ασιατική χώρα να βγει από τη διεθνή απομόνωση, υπογραμμίζοντας όμως πως ο δρόμος παραμένει μακρύς και απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

«Ο καταστατικός χάρτης της χώρας δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των διαφόρων εθνοτικών ομάδων. Αν δεν υπάρξει εναρμόνιση, τότε δε θα μπορέσουμε ποτέ να πετύχουμε την ενότητα και την ειρήνη που επιθυμούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Μιανμάρ, Thein Sein, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προωθήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα νέες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Δείτε το video…

 
Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις από τον πρόεδρο της χώρας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012, 11:29
H γυναίκα της Βιρμανίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 19:38
Έλαβε το βραβείο Νόμπελ ύστερα από 20 χρόνια, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 18:47
Αύξηση των νεκρών από θρησκευτικές συγκρούσεις στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 07:51
Ε.Ε.: Προνομιακό καθεστώς για τη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012, 02:26

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης