Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε πολιτών, σκοτώθηκαν σήμερα στη Δαμασκό, όταν περίπου 40 όλμοι και ρουκέτες που εβλήθησαν από αντάρτες έπληξαν την πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά την απειλή τους να προχωρήσουν σε αντίποινα για τις πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του καθεστώτος εναντίον μιας περιοχής που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί κοντά στην πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέντε πολίτες και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα πρόσωπα τραυματίστηκαν όταν οι αντάρτες εκτόξευσαν 43 ρουκέτες και έπληξαν με όλμους πολλές συνοικίες στο κέντρο της Βαγδάτης» ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία και καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία βασιζόμενη σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών.

Οι συνοικίες Μάλι και Μαζέ και τα περίχωρα των πλατειών Αρνούς και Σαμπάα Μπαχράτ είναι ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό άκουσαν τους κρότους των ισχυρών εκρήξεων και είδαν οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ασθενοφόρα να σπεύδουν στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά «στις πηγές τους», επιρρίπτοντας την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στους αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή Ανατολική Γούτα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν δύο ημέρες μετά τις απειλές τις οποίες είχε διατυπώσει ο Ζαχράν Αλούς, επικεφαλής της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) μέσω Twitter: Είχε προειδοποιήσει πως οι δυνάμεις του θα εξαπολύσουν επιδρομές «με ρουκέτες εναντίον της πρωτεύουσας» σήμερα Κυριακή, «σε αντίποινα για τις βάρβαρες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος εναντίον του λαού μας στην Ανατολική Γούτα», όπως έγραψε.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον 56 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι παιδιά, στην πλειονότητά τους πολίτες, έχασαν τη ζωή τους στις επιδρομές της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο τη Χαμουρίγε, μια συνοικία στην Ανατολική Γούτα την οποία ελέγχουν αντικαθεστωτικοί και πολιορκούν κυβερνητικές δυνάμεις.

Η σημερινή επίθεση στη Δαμασκό είναι μια από τις πιο σφοδρές και πολύνεκρες στην πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, σημείωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός πλήττει με πυροβολικό την πόλη Ντούμα, όπου η οργάνωση Στρατός του Ισλάμ είναι από τις πιο ισχυρές, πρόσθεσε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Η Ντούμα επιβλέπει έναν από τους κύριους οδικούς άξονες που συνδέουν την πρωτεύουσα με την πόλη Χομς, βορειότερα.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από το 2011, οπότε και ξέσπασε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης