Toυ Χρήστου Μαζάνη 

Αμερικανικό δάκτυλο, επιχειρηματικό ανταγωνισμό και διαφθορά, «βλέπει» ο πληροφοριοδότης της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσάνι, μιλώντας στο zougla.gr σχετικά με τις αποκαλύψεις των «Panama Papers».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερβέ Φαλτσάνι αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα Eρωτηθείς μεταξύ άλλων να σχολιάσει την αλυσιδωτή αντίδραση που έχουν προκαλέσει παγκοσμίως οι αναδημοσιεύσεις των συγκεκριμένων εγγράφων,ο Φαλτσάνι πιστεύει παράλληλα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα απόδειξη πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν σωστά. Εξάλλου, ο πρώην υπάλληλος της HSBC, o oποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα είχε προειδοποιήσει πως έρχονται αποκαλύψεις και πως η οικονομική αδιαφάνεια παγκοσμίως συνεχίζει να είναι τεράστια.

Ακολουθεί μέρος της συνομιλίας μας μαζί του. Για λόγους ασφαλείας δεν δημοσιεύεται ολόκληρη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφος: Ερβέ ποια είναι η άποψή σου για τις αποκαλύψεις των «Panama Papers»;

Φαλτσάνι: Aυτή είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία για να καταλάβουμε λίγο περισσότερο τι σημαίνει οικονομική αδιαφάνεια.Αυτές οι διαρροές μπορούν να αναλυθούν από διαφορετικές πλευρές:

-Αποκαλύπτουν το τεράστιο μέγεθος της «μπίζνας»

-Αποκαλύπτουν πόσο αναποτελεσματικοί είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απέναντι στην οικονομική πρακτική

-Αποκαλύπτουν πόσο μεγάλο μέγεθος του προβλήματος αποτελούν οι offshore και οι τράπεζες.
Γι αυτόν τον λόγο πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να αποτρέψουν τέτοιες παρανομίες. Τα «Panama Papers» , αποτελούν πρόκληση ώστε να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τι συμβαίνει τοπικά σε σχέση με τις υπεράκτιες χρηματοπιστωτικές δομές.

Σε συμβουλεύω να ρίξεις μια ματιά σε πρότζεκτ όπως το the keepy-l.com. Μπορεί να εκπλαγείς βλέποντας τους ειδικούς των «Panama Leaks» να δουλεύουν πάνω σε αυτό.

Δημοσιογράφος: Γιατί σε αυτό;

Φαλτσάνι: Εξαιτίας της σχέσης του με τους ειδικούς των «Panama Experts». Kαι σχετίζεται με ένα καινούργιο σύστημα εταιρικής επικοινωνίας. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το τοπικό από το παγκόσμιο.

Δημοσιογράφος: Άρα από ένα τέτοιο πρότζεκτ γίνεται ασφαλής ανταλλαγή πληροφοριών;

Φαλτσάνι: Για εντοπισμό και προστασία της πληροφορίας

Δημοσιογράφος: Δημοσιογραφικής πληροφορίας;

Φαλτσάνι: Και αυτό. Το θέμα είναι ότι η διαφάνεια θέτει σε κίνδυνο τη διαχείριση της «μπίζνας». Στη συνέχεια θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τον εντοπισμό της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Δημοσιογράφος: Aλλά γιατί τώρα οι αποκαλύψεις με τα «Panama Papers» ;

Φαλτσάνι: Η οικονομική νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο εμφανής. Και η διαφθορά είναι μέρος του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Φυσικά οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για έναν τέτοιου είδους αγώνα ενάντια στους μη αμερικανικούς φορολογικούς παραδείσους.Εν τέλει για να μπορέσεις να είσαι προστατευμένος και ανταγωνιστικός απέναντι στις ΗΠΑ πρέπει να έχεις πιο ασφαλή επικοινωνία και τεχνολογία σε σχέση με τις πληροφορίες. Τα «Panama Papers» δείχνουν ότι καμία ευαίσθητη πληροφορία δεν προστατεύεται από τα μεγάλα συμφέροντα.

Διαβάστε επίσης: Οι Έλληνες της μαύρης λίστας του Παναμά

Έδωσε φοροφυγάδες και μεγαλοκαταθέτες

O E. Φαλτσάνι στο zougla.gr για τα 80 εκατ. ευρώ εισπράξεων από τη λίστα Λαγκάρντ

Συνέντευξη Φαλτσάνι στο zougla.gr : “Οι Αρχές γνωρίζουν και σιωπούν”


Δείτε εδώ τη δεύτερη συνέντευξη που έδωσε στο zougla.gr o Φαλτσάνι μετά την κατάθεσή του στους Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι. 

Δείτε εδώ την πρώτη συνέντευξη του Εβρέ Φαλτσάνι στο zougla.gr τον Φεβρουάριο του 2015

Φαλτσάνι στο zougla.gr: «Συνεργαζόμουν επί μήνες με την κυβέρνηση Τσίπρα»

Λίστα Λαγκάρντ: USB με ονόματα-φωτιά

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης