Μία… παράπλευρη συνέπεια της κρίσης είναι η ριζική αλλαγή του εγχώριου επιχειρηματικού χάρτη, όπου τα παλιά «τζάκια» σιγά-σιγά αντικαθίστανται ή… αναγκάζονται να συνυπάρχουν με νέους παίκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ξένους επενδυτές ή ομογενείς που βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, όπου, λόγω της πολυετούς ύφεσης, η είσοδος έχει γίνει ιδιαίτερα εύκολη.

Prem Watsa: Ο Καναδός που βλέπει ευκαιρίες στην Ελλάδα

Έτσι, από τους πρώτους που είδε φως στην άκρη του τούνελ είναι ο επικεφαλής της Fairfax Prem Watsa που ελέγχει το 41,50% της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Eurobank Properties, η οποία αγόρασε πριν από μερικούς μήνες τα 14 κρατικά κτήρια από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο Καναδός έχει αγοράσει 4,97 εκατ. μετοχές του ομίλου Μυτιληναίος, ενώ, πριν από μερικές εβδομάδες, αγόρασε τα 14 καταστήματα της Praktiker Hellas. Η ιστορία θέλει τον Prem Watsa να έχει εγκαταλείψει την Ινδία για ένα καλύτερο μέλλον στον Καναδά, έχοντας μόλις 8 δολάρια στην τσέπη.

Εκεί ξεκίνησε πουλώντας κλιματιστικά από πόρτα σε πόρτα και με τον τρόπο αυτό κατάφερε να χρηματοδοτήσει το MBA του στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Σήμερα διαθέτει προσωπική περιουσία αξίας της τάξης των 2 δισ. δολαρίων, μέγεθος που φαίνεται ότι έχει δικαιώσει την αλήθεια της αγαπημένης φράσης του “Τα δέντρα δεν μεγαλώνουν ως τον ουρανό και οι αγορές δεν πέφτουν ως το πάτωμα”.

John Paulson: Ο δισεκατομμυριούχος της Wall Street

Μπορεί ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος John Paulson να προέβλεπε το 2012 τη χρεοκοπία της Ελλάδας, λίγους μήνες, όμως, αργότερα αγόρασε ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες. Και έγινε ιδιαίτερα γνωστός, στο ευρύ κοινό, λόγω της αγοράς του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για νέες επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους.

Ο Paulson είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία της Wall Street, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του το 1980 στην Boston Consulting Group ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Φιλόδοξος να εργαστεί στη Wall Street, σύντομα μεταπήδησε στην Bear Sterns, όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ το 1994 ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το ομώνυμο fund, με κεφάλαιο 2 εκατ. δολ. και μόνο έναν υπάλληλο.

Τη φήμη και την περιουσία του την έκτισε το 2007, όταν κέρδισε σχεδόν 4 δισ. δολάρια κάνοντας χρήση των CDS (τίτλων εξασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) κατά τις τοποθετήσεις του στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου των ΗΠΑ.

Κατάφερε έτσι να… μεταμορφωθεί από αφανής διαχειριστής κεφαλαίων σε έναν χρηματοοικονομικό θρύλο. Η αξία της καθαρής περιουσίας του εκτιμάται στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το fund που έχει ιδρύσει υπολογίζεται στα 23 δις.

Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ: Ο Άραβας κροίσος

Λόγω και της εγκατάστασης του αραβικού συμφερόντων fund Jermyn street στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο δρόμος είναι πιο προσιτός για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα από τον κροίσο Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ.

Ο κροίσος με προσωπική περιουσία άνω των 20 δισ. δολαρίων, βρέθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα και έκανε γνωστό το ενδιαφέρον του για την ανάληψη της διαχείρισης των ξενοδοχείων του Αστέρα Βουλιαγμένης. Και αυτό με δεδομένο ότι ο ίδιος είναι μέτοχος στη Four Seasons, ενώ, κοινό μυστικό, είναι ότι οι υπερπολυτελείς κατοικίες και τα επτάστερα ξενοδοχεία του Αστέρα Βουλιαγμένης θα απευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε Άραβες κροίσους.

Ο επόμενος «στόχος» του Ταλάλ είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Lagonisi resort για το οποίο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν-όποτε αυτό δημοπρατηθεί από τον ΕΟΤ- και μεγάλοι παίκτες του εγχώριου ξενοδοχειακού κλάδου.

Η προσωπική περιουσία του 59χρονου Άραβα αποτελείται από τρία παλάτια, που διαθέτουν λίμνη και ζωολογικό κήπο, χρυσές βρύσες, για τη συντήρηση των οποίων απασχολούνται τουλάχιστον 2.000 άτομα. Περιλαμβάνει ακόμη, ιδιωτικά αεροσκάφη (Boeing, Airbus) αλλά και δύο σούπερ γιοτ.

Τζέιμς Μολφέσης: Ο Ελληνοαυστραλός της Ιθάκης

Ο αφανής, μέχρι πρότινος, Τζέιμς Μολφέσης είναι ο Ελληνοαυστραλός που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ιθάκη σε Μονακό, μέσω του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Iliad Resort προϋπολογισμού 1 δις ευρώ. Ο Τζέιμς Μολφέσης έχει εργαστεί, κατά καιρούς, για μεγάλες εταιρείες, ενώ, πλέον, έχει στραμμένη την προσοχή του στο νησί του Οδυσσέα.

Εκεί σχεδιάζει να αναπτύξει το Iliad resort που αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί, καταλαμβάνοντας 2.600 στρέμματα παραλιακού μετώπου. Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

Η αλυσίδα Setai Hotels θα διαχειρίζεται τις ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 3.500 άτομα.

Ας σημειωθεί ότι η Portfolio International, που βρίσκεται πίσω από το project, ιδρύθηκε το 1984 από τους Ian και Chris Meredith και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται περίπου 20 projects, μεταξύ των οποίων το Elounda resort στην Κρήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης