Τη μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 100 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,2 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, έπειτα από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία για άρση των αβεβαιοτήτων που πλήττουν το τραπεζικό σύστημα, εκφράζεται μέσα από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA (EmergencyLiquidityAssistance ή Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ:

«Στις 9 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,2 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκροή καταθέσεων από ιδιώτες και τα κόκκινα δάνεια προκαλούν ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο Η πολύ μικρή, μόλις 0,1 δισ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ, της μείωσης του ELA δείχνει ότι ανακόπηκε η πολύ καλή εικόνα που παρουσίαζε η ρευστότητα των τραπεζών. Άλλωστε, η απώλεια καταθέσεων άνω των 2 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα είναι η βασική αιτία για τη διατήρηση ουσιαστικά του ELA στα επίπεδα του περασμένου μήνα.Πρόκειται για ένα καμπανάκι από την ΤτΕ, και βεβαίως από την ΕΚΤ για να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν να κλείσει η διαπραγμάτευση και να επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε, τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας  όσο και άλλοι τραπεζίτες και φορείς της αγοράς έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Όσο φεύγουν καταθέσεις από τα γκισέ και όσο αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο θα διατηρείται η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν ανάγκη για ρευστότητα μέσω του ELA.

Όσο φεύγουν καταθέσεις από τα γκισέ και όσο αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, τόσο θα διατηρείται η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα μέσω του ELAΥπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε δραματικό μήνυμα το περασμένο Σάββατο από τους Δελφούς  για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ.

«Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις (διψήφια αύξηση το 2017 και το 2018)» προειδοποίησε.

Την εκτίμηση ότι η παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες στα στρες τες του 2018 έχει εκφράσει και από την πλευρά του ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.



Ανησυχία και από τον ΣΕΒ 

Εν τω μεταξύ, η ταχεία άρση των αβεβαιοτήτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2017 και η ανάκαμψη να μην μείνει στα χαρτιά, υποστηρίζει ο ΣΕΒ σχολιάζοντας τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016 στο εβδομαδιαίο δελτίο, στο οποίο εκτιμά ότι δεν θα είναι καλό το οικονομικό αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

«Η αβεβαιότητα όντως έχει επιπτώσεις, όπως καταδεικνύει η καθήλωση της ανάπτυξης το 2016», επισημαίνει ο ΣΕΒ και προσθέτει: «Η πτώση του ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2016 κατά -1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οφείλεται εν πολλοίς στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών και πτώση των επενδύσεων, παρά τη διατήρηση των δεικτών οικονομικής δραστηριότητας σε αυξητική, αν και κατά τι μειωμένη σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016, τροχιά. Η όξυνση της αβεβαιότητας στο δ’ τρίμηνο του 2016 οφείλεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε στην οικονομία από την ατελέσφορη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς και την προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του φορολογικού βάρους το 2017. Η ματαίωση επενδυτικών σχεδίων προφανώς οδήγησε σε κάποια εξασθένιση της παραγωγής και αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων, ενώ αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των εισαγωγών, εάν δεν ανατραπεί. Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις αρχές του 2017, δεν προοιωνίζονται καλό οικονομικό αποτέλεσμα για το α’ τρίμηνο του 2017».

Moody’s: Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση «διώχνουν» τις καταθέσεις

Μέσα σε αυτό το αρνητικό οικονομικό κλίμα, έρχεται να προστεθεί και η ανακοίνωση της Moody’s η οποία χαρακτηρίζει ως πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017.

Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έπληξε την εμπιστοσύνη των καταθετών. Σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής εταιρείας, οι καταθέτες εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στις πολιτικές εξελίξεις, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη μείωση των καταθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων και του αδιεξόδου στις συζητήσεις κυβέρνησης – δανειστών.

Η Moody’s σημειώνει ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και τον Φεβρουάριο.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης