Από σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληροφορούνται τα πάντα για την καταβολή των δόσεων στην εφορία, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρη Θεοχάρη, από σήμερα θα μπορούν να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων που θα πληρώσουν στην εφορία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 7 δόσεις για εισοδήματα έως 60.000 ευρώ.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.

Πρόκειται για 700.000 πολίτες οι οποίοι υποχρεωτικά πλέον θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος του γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων είναι σε επόμενη φάση (το 2013) να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των φορολογούμενων που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑΧΙS.

Όσοι δεν έχουν κωδικό θα μπορούν με τον Α.Φ.Μ. τους να βλέπουν το ύψος των δόσεων.

Φόρος εισοδήματος σε επτά δόσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι με το νέο μέτρο της τμηματικής καταβολής του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις, που τίθεται σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, θα αποφέρει καρπούς. Κι αυτό γιατί τα μέχρις στιγμής στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι, λόγω οικονομικής αδυναμίας, περίπου ένας στους πέντε φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση είτε στις 30 Ιουνίου είτε στις 31 Ιουλίου και άφησε την οφειλή του να γίνει ληξιπρόθεσμη.

Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα το ανώτερο σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις αλλά έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2013, εφόσον το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η τμηματική καταβολή του φόρου δεν ισχύει για ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Στις δόσεις δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό και ο αριθμός τους θα ξεκινά από 7 και θα βαίνει μειούμενος ανάλογα με τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να πάνε στην εφορία ούτε να υποβάλουν αίτηση διακανονισμού, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet.

Αναλυτικότερα:

• Η πληρωμή του εκκαθαριστικού σημειώματος μπορεί να γίνει μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις για όσους δήλωσαν φέτος οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει στις 31 Αυγούστου του 2012. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις από τις 31 Αυγούστου του 2012.
• Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου του 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2012.
• Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.
• Ο φόρος που μπορεί να ρυθμιστεί με το προτεινόμενο καθεστώς δόσεων πρέπει να είναι πάνω από 300 ευρώ.
• Οι δόσεις δεν καλύπτουν τυχόν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
• Στο καθεστώς των δόσεων δεν υπάγονται όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012.
• Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%, ενώ όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012 δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.
Η αναθεώρηση της αρχικής κυβερνητικής ρύθμισης (καταβολή του φόρου μέχρι σε 10 δόσεις για όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ) επί το σκληρότερο ήταν αποτέλεσμα της απόρριψής της από την τρόικα με το επιχείρημα ότι θα «άνοιγε νέα τρύπα» στα δημόσια ταμεία.
• Οι δόσεις αυξάνονται από τρεις διμηνιαίες σε επτά ισόποσες με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2013 μόνο αν το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.
• Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα προγράμματα άτοκων δόσεων ήταν «κυβερνητική έκκληση» προς τις τράπεζες, προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους φόρους τους.

Σε επτά δόσεις

Φορολογούμενος ο οποίος έλαβε εκκαθαριστικό σημείωμα με συνολικό πρόσθετο φόρο 2.000 ευρώ κατέβαλε στις 31 Ιουνίου την πρώτη δόση από τις τρεις που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή 666,6 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου, δηλαδή 1.333,4 ευρώ, σε επτά ισόποσες δόσεις, δηλαδή 190,4 ευρώ στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου. Με την παλαιά ρύθμιση ο συγκεκριμένος πολίτης θα έπρεπε να πληρώσει 666,6 ευρώ στις 31 Αυγούστου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Σε έξι δόσεις

Φορολογούμενος με το ίδιο ποσό συνολικού φόρου (2.000 ευρώ) που κατέβαλε την πρώτη δόση των 666,6 ευρώ στις 31 Ιουλίου θα μπορεί να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό του φόρου (1.333,4 ευρώ) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, δηλαδή σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση η κάθε δόση θα ανέρχεται σε 222,2 ευρώ. Με την παλαιά ρύθμιση θα πλήρωνε 666,6 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και άλλα 666,6 ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.

Σε πέντε δόσεις

Αν ο φόρος βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο, οι δόσεις περιορίζονται σε πέντε. Η πρώτη θα καταβληθεί στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες τέσσερις στα τέλη Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Με το παλαιό καθεστώς ο φόρος θα έπρεπε να καταβληθεί σε δύο δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου. Αν ο φόρος -περίπτωση σπάνια- βεβαιωθεί τον Οκτώβριο, τότε οι δόσεις περιορίζονται σε τέσσερις (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο), ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα πληρωνόταν σε μία δόση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης