Η Γαλλία αντιμετώπισε σκληρές επικρίσεις από τους εταίρους της στο Eurogroup διότι δεν θα τηρήσει την προθεσμία για να επαναφέρει τα δημοσιονομικά της σε τάξη παρά την παράταση που της είχε δοθεί, την ώρα που τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πασχίζουν να βγάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει χωρίς να αναιρέσουν τη στρατηγική που εφάρμοσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το Παρίσι, ενθαρρυμένο από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μοιάζει να απομακρύνεται από την αυστηρή προσήλωση στις πολιτικές λιτότητας, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά του εντός του ορίου που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ (το 3% του ΑΕΠ της) πριν από το 2017, παρά την παράταση της προθεσμίας που είχε εξασφαλίσει ως το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός αντιμετωπίστηκε σχεδόν σαν προσβολή από πολλούς υπουργούς Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδίως μετά τις οδυνηρές περικοπές που έκαναν πολλές κυβερνήσεις για να μειώσουν τα διογκωμένα ελλείμματά τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η Γαλλία άκουσε τα εξ αμάξης» είπε ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερος ανέφερε ότι ουδείς επιτέθηκε άμεσα στον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, πάντως «οι (άλλοι) υπουργοί (Οικονομικών) ήταν πολύ δυσαρεστημένοι» όσον αφορά στη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης