Κάποιοι ορκίστηκαν με γραβάτα. Άλλοι ούτε ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο ούτε γραβάτα φόρεσαν… Απ’ όλα είχε η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη λαχανί καμπαρντίνα και το φούξια παντελόνι της επόμενης προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, στο δερμάτινο μπουφάν του νέου υπουργού Εργασίας και από το άνευ γραβάτας outfit του πρωθυπουργού στο πουλόβερ μετά πουκαμίσου του υπουργού Περιβάλλοντος.

Σε μία -σημειολογικού χαρακτήρα- κίνηση, ο νέος υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε πολύ νωρίς μαζί με την ομάδα του, δηλαδή έχοντας στο πλευρό του όλους τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, συμβολίζοντας την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος.

Με καθυστέρηση μίας ολόκληρης ώρας, λόγω διαδικαστικών, έγινε η ορκωμοσία του νέου σχήματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 17.00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ωστόσο η επιλογή των υπουργών του να ορκιστούν με πολιτικό όρκο έβαλε… δύσκολα στους υπαλλήλους του Μεγάρου, οι οποίοι είχαν μάθει εδώ και χρόνια την παραδοσιακή διαδικασία μετ’ Ευαγγελίου.

Τον άγραφο κανόνα ότι τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν γραβάτες, όπως τον διατύπωσε προσφάτως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, «έσπασαν» αρκετοί υπουργοί που εμφανίστηκαν με γραβάτα, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Πρώτοι ορκίστηκαν οι εννέα υπουργοί και υφυπουργοί που θέλησαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο, δηλαδή όλα τα μέλη σχήματος που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ και Παναγιώτης Σγουρίδης) και οι Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Πανούσης και Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα των παραπάνω με καθυστέρηση, ενώ είχε ξεκινήσει η ορκωμοσία.

Η τελετή δεν έγινε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε ήδη ενημερώσει σχετικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Στα πηγαδάκια, όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά και των πολιτικών, που είχαν στηθεί συζητήθηκαν τα «δύσκολα» που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στις «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απουσία του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου από το Μαξίμου, καθώς φέρεται να είναι δυσαρεστημένος από τη μη υπουργοποίησή του και δεν συμμετείχε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις της Κουμουνδούρου.

Θέμα συζήτησης έγινε και η αφηρημάδα του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ξέχασε από τη βιασύνη του να χαιρετήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που αναγκάστηκε να του φωνάξει χαμογελώντας να επιστρέψει…

Όρθιοι υπέγραψαν o Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Τόσκας, ενώ την καλλιγραφική υπογραφή του έβαλε ο αριστερόχειρας Νίκος Κοτζιάς.

Στα social media σχολιάστηκε έντονα και το γεγονός ότι στην 40μελή σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπάρχουν μόλις έξι γυναίκες. Iδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία του οικολόγου υφυπουργού Γιάννη Τσιρώνη που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο «καβάλα» στη μοτοσικλέτα του. Τον υπουργό Επικρατείας Ανδρέα Φλαμπουράρη έσπευσαν να αγκαλιάσουν και να φιλήσουν πολλοί φωνάζοντάς του: «Γεια σου καπετάνιε!»

Τα ευτράπελα και οι γκάφες των κυβερνητικών στελεχών

Τα νέα στελέχη της κυβέρνησης πριν προλάβουν να δείξουν τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με την πορεία της χώρας, ωστόσο έδωσαν μία εμφατική απάντηση στο ερώτημα εάν «πλήξουμε» το επόμενο διάστημα…

Την αρχή έκανε ο νέος υπουργός Επικρατείας, ο οποίος, κατά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ως… σωστός Παπ(π)άς, φρόντισε να ξαναβαφτίσει τον Δημήτρη Μάρδα, κάνοντας τους πάντες να ψάχνουν τον “Κώστα Μάρδα”, που σύμφωνα με την ανακοίνωση κατέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Κι αν οι πολίτες της χώρας πίστεψαν ότι οι γκάφες της νέας κυβέρνησης εξαντλήθηκαν σε ένα λεκτικό ολίσθημα, ήρθε ο Πάνος Σκουρλέτης να τους διαψεύσει κατηγορηματικά.

Μην μπορώντας κι ο ίδιος να συγκρατήσει τα γέλια του, απέδειξε ότι τα Αγγλικά του… are breaking bones…Μιλώντας σε άπταιστα greeklish, ενημέρωσε τα διεθνή Μέσα ότι «all the roads comes to Athens, παραφράζοντας και… κακοποιώντας το σύνθημα «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε -όσους κατάφεραν να τον κατανοήσουν- ότι «η ελπίδα παίρνει οστά» (The hope every day is taking bones).

«Όλα τα ευρώ» -για να προλάβουμε τους κινδυνολόγους- βέβαια, είναι το βλέμμα του υπουργού Εργασίας που υπονοεί ότι δεν κατανοεί λέξη από όσα τον ρωτάει ο ξένος δημοσιογράφος…

Ευτυχώς, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, οι επιδόσεις του ήταν σαφώς καλύτερες…

Ωστόσο, η υποψηφιότητα του κ. Σκουρλέτη δεν είναι η μοναδική για τα highlights της ημέρας, καθώς η πρώτη πράξη οικολογικής συνείδησης του υπουργού Εσωτερικών – Διοίκησης και Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση κατέλαβε μια θέση στην καρδιά μας.

Εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου και αντιλαμβανόμενος την παρουσία των Μέσων ενημέρωσης, προέβη σε μια κίνηση υψηλής μαεστρίας, προκειμένου να αποχωριστεί την αγαπημένη του τσίχλα, η οποία, κατέληξε στο παρτέρι της οικίας του πρώτου πολίτη της χώρας…

Για το τέλος, αφήσαμε τον νέο κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από τις απίστευτες δραστηριότητές του στο διαδίκτυο. Η ανεύθυνη αυτή στάση του επιβραβεύτηκε με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλευρό του πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος, στεκόταν αμίλητος – ακίνητος – αγέλαστος – παρακολουθώντας τον Νίκο Παππά.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών

«Χρειάζεται μια νέα πολιτική και θα την κάνουμε πράξη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε ό,τι αφορά στις πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων, ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «όλοι καταλαβαίνουν πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής και μένει να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε: «Πάντα». Επίσης ανέφερε: «Θα μιλάμε πολύ συχνά και συστηματικά, έχουμε πολλά να πούμε, αλλά πρώτα πρέπει να ορκιστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία».

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αρκέστηκε να δηλώσει: «Θα τα καταφέρουμε».

«Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.

«Στην Ευρώπη θα ακούσουν όσους έχουν κάτι να πουν» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε, θα πάνε όλα καλά», ενώ «θα πάμε καλά» ανέφερε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ο τομέας του είναι δύσκολος και δημιουργικός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης της κοινωνίας και επισήμανε ότι πρέπει να ξαναφιλιώσουμε αστυνομία και κοινωνία.

Τον τερματισμό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ προανήγγειλε ο Θ. Δρίτσας. Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αποκάλυψε ότι «σταματά η αποκρατικοποίησή του εδώ».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει τέσσερα υπερ-υπουργεία και επτά υπουργεία. Στην κυβέρνηση μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.

Πρόκειται για τους:

Δημήτρη Μάρδα, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών
Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Γιάννη Πανούση, αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
Αριστείδη Μπαλτά, υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας
Νίκο Κοτζιά, υπουργό Εξωτερικών
Παναγιώτη Νικολούδη, υπουργό Επικρατείας, αρμόδιo για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Νίκο Παρασκευόπουλο, υπουργό Δικαιοσύνης
Αλέκο Φλαμπουράρη, υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου
Τέρενς Κουίκ, υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου
Χρήστο Σπίρτζη, αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος.
Κώστα Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας και
Παναγιώτη Σγουρίδη, υφυπoυργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το outfit των νέων υπουργών και υφυπουργών

Με τζιν, σακάκια σκούρου χρώματος και γραβάτες… εμφανίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύσσωμοι οι ΑΝΕΛ επέλεξαν κοστούμια και γραβάτες. Οι περισσότεροι υφυπουργοί φόρεσαν σακάκια και αρκετοί έκαναν ένα casual ντύσιμο. Εμφάνιση-έκπληξη έγινε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο με λαχανί παλτό και φούξια παντελόνα.

Άνευ γραβάτας...

O Tσίπρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο Δ. Στρατούλης

Χαμογελαστός ο Γ. Πανούσης

Ο αμίλητος εκπρόσωπος...

Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία

Ο Γ. Σταθάκης

Η νέα κυβέρνηση:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας


Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργείο Εσωτερικών – Διοίκησης Ανασυγκρότησης

Υπουργός: Νίκος Βούτσης

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης


Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γ. Κατρούγκαλος


Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά


Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
 

Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:

Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης

Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας


Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρ. Σπίρτζης

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Υπουργός: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης

  Αναπληρωτής υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη


Αναπληρωτής υπουργός για τα έσοδα: Δημήτρης Μάρδας

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Νίκος Κοτζιάς


Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργός: Πάνος Σκουρλέτης


Αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου


Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Αριστείδης Μπαλτάς


Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης

Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής


Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος



Αναπληρωτής υπουργός: Κώστας Ήσυχος

Υφυπουργός: Νίκος Τόσκας


Υπουργείο Δικαιοσύνης

Υπουργός: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης


Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης


Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς


Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Πρόεδρος Βουλής: Θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μετά την υπουργοποίηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κατρούγκαλου, τη θέση του καταλαμβάνει στην Ευρωβουλή ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Διαβάστε επίσης:

Το «who is who» των μελών της νέας κυβέρνησης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 16:22

Ο πίνακας πίσω από τον πρωθυπουργό, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 18:53

To ζευγάρι της κυβέρνησης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 16:38

To ζευγάρι της κυβέρνησης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015, 16:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης