Για αδυναμία διαχείρισης από την πλευρά της Ε.Ε. στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε παρέμβασή του το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση. Όπως είπε, η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι «βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι “οι συμφωνίες τηρούνται”» και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά «αφορά ορισμένους».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της Ε.Ε., να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά της Αυστρίας να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τα σενάρια «προσωρινής» κυβέρνησης

Ο Αλ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «τελείωσε η ασυλία της διαπλοκής» και σχολίασε το δημοσίευμα εφημερίδας όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «προσωρινή».

«Αν κάποιοι συνεχίζουν να μας απειλούν λέγοντας ότι είμαστε προσωρινοί, τους απαντάμε: Αλίμονο δημοκρατία έχουμε κανένας δεν είναι μόνιμος, όλοι είναι προσωρινοί. Το ξέρουμε και γι’ αυτό θα κρινόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Καιρός να μάθετε ότι τελείωσε αυτό που νομίζατε ότι είναι μόνιμο: H ασυλία σας. Τελείωσε άπαξ και διά παντός».

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει στη Βουλή επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Β. Μπόργιανς.

Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών τους, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας» ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.

«Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για σας και για μας τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του.

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης