Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Τον δρόμο για τον εισαγγελέα πήρε λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας ο διαγραφείς από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης έπειτα από τη σύλληψή του που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες στην Πεντέλη Αττικής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη. Προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Κ. Μπαρμπαρούσης ισχυρίζεται τώρα -και κατόπιν εορτής- πως αυτά που εκστόμισε στη Βουλή περί πραξικοπήματος και σύλληψης πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων της χώρας δεν τα εννοούσε ακριβώς, αλλά προσπαθούσε να θέσει την πολιτική ηγεσία ενώπιον των ευθυνών της. 

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό πως η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση από τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο δεν έγινε για λόγους πολιτικής διαφωνίας αλλά για λόγους αυτοπροστασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Διότι εάν ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν προέβαινε άμεσα σε αυτήν την ενέργεια, τότε το σύνολο της Κ.Ο., η οποία καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό τον Κων. Μπαρμπαρούση, θα μπορούσε να κατηγορηθεί βάσει του άρθρου 134 του Π.Κ. περί εσχάτης προδοσίας και όχι με βάση το άρθρο 135 για προπαρασκευαστικές ενέργειες για εσχάτη προδοσία. Νομικά η διαφορά μεταξύ των δύο είναι σημαντική. 

Ο συνήγορος του Κων. Μπαρμπαρούση, κ. Κορατζόπουλος, δήλωσε: «Ατυχής επιλογή εκφράσεων, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον λόγο του σε μια στιγμή έξαρσης. Αυτή, δε, η φρασεολογία προφανώς είναι απρόσφορη να προκαλέσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Η αδυναμία της κατηγορίας είναι η υπερβολή της. Ήδη έχει ανακαλέσει τις επίμεμπτες φράσεις και θα το επαναλάβει. Η πρόθεσή του με τη χρήση αυτών των εκφράσεων τελικά ήταν κατά τρόπο εμφατικό να θέσει τους πολιτειακούς παράγοντες προ των ευθυνών τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εντοπισμός και η σύλληψη

Ο Μπαρμπαρούσης εντοπίστηκε επί της οδού Κυβέλης και, όπως προέκυψε, κρυβόταν σε σπίτι φιλικού του προσώπου.

Τον βουλευτή συνόδευαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Βγαίνοντας από τη ΓΑΔΑ ο Μπαρμπαρούσης φώναξε: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Κατά του πρώην βουλευτή της Χ.Α. έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή, σύμφωνα με το άρθρο 135 του Ποινικού Κώδικα, με την κατηγορία των προπαρασκευαστικών ενεργειών για εσχάτη προδοσία.

Παράλληλα, έχει συνταχθεί και νέα δικογραφία εναντίον του με κατηγορίες που αφορούν στην καταδίωξή του από τις Αρχές το βράδυ της Παρασκευής, κατά μήκος της Εθνικής Οδού Ρίου – Αντιρρίου και στη συνέχεια στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

(Η μεταφορά του Κων. Μπαρμπαρούση από τη ΓΑΔΑ στον εισαγγελέα)

Στην υπόθεση έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου, το οποίο είναι διαρκές. Για το κακούργημα για το οποίο κατηγορείται δεν χρειάζεται άρση της ασυλίας του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης διεγράφη την Παρασκευή το μεσημέρι από το κόμμα της Χρυσής Αυγής αμέσως μετά το πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή, όταν ζήτησε ενώπιον της Ολομέλειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να προβούν σε πραξικόπημα.

(Η έξοδος του αυτοκινήτου που μεταφέρει τον Μπαρμπαρούση από την Ευελπίδων)

Η σύλληψη

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο zougla.gr, ο Μπαρμπαρούσης κατά τη σύλληψή του δεν προέβαλε καμία αντίσταση. «Με το που αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, ούτε αντέδρασε, ούτε προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη. Στάθηκε και περίμενε τους αστυνομικούς να τον οδηγήσουν στο περιπολικό και από εκεί στη ΓΑΔΑ» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αρχικά ο βουλευτής έφτασε σε περιοχές της Αιτωλίας και στη συνέχεια, σε μία προσπάθεια προφανώς να μπερδέψει τις Αρχές και να αποφύγει τη σύλληψη, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αττική και να παραμείνει σε φιλικό του σπίτι στην Πεντέλη, περιοχή που την ξέρει πολύ καλά, αφού σε αυτή διέμενε και στο παρελθόν. 

«Αυτό το σενάριο είχε συνυπολογιστεί και, σε συνδυασμό με πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία της αστυνομίας, κατέστη δυνατή η σύλληψή του στην Αττική» προσθέτουν. 


(Το σπίτι όπου κρυβόταν ο Μπαρμπαρούσης στην Πεντέλη)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης