Αντικρουόμενα και πάλι είναι τα μηνύματα που εστάλησαν χτες σε ό,τι αφορά τόσο τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστελνε μήνυμα αισιοδοξίας από το Τόκιο για επίτευξη συμφωνίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέβαζε για άλλη μια φορά τον πήχη των προσδοκιώνΕνώ, για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε τη Σύνοδο των G7 στη Δρέσδη μόλις λίγα λεπτά, πηγές των συμμετεχόντων τονίζουν ότι ήταν από τα θέματα που κυριάρχησαν, έστω και στο παρασκήνιο.
  
Επίσης, την ώρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έστελνε μήνυμα αισιοδοξίας από το Τόκιο για επίτευξη συμφωνίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέβαζε για άλλη μια φορά τον πήχη των προσδοκιών.

Κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο τόνιζε ότι η Γερμανία θέλει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ εκτιμούσαν σήμερα ότι ενδεχόμενο Grexit είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Τι είπε τελικά η Λαγκάρντ στη «FAZ»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά της χαοτικής κατάστασης είναι και τα όσα διαδραματίζονται από το βράδυ της Πέμπτης σε σχέση με τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ προς τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο για τα γερμανικά δεδομένα.

Μέρος του τιράζ της «FAZ» κυκλοφόρησε χτες αποδίδοντας στην επικεφαλής του Ταμείου τη φράση: «Η έξοδος της Ελλάδας είναι μια πιθανότητα».

Από τα υπόλοιπα αντίτυπα αλλά και από την ηλεκτρονική έκδοση του άρθρου έλειπε η φράση αυτή. Αντ’ αυτής η Κρ. Λαγκάρντ φέρεται να είχε πει ότι «ουδείς εύχεται στους Ευρωπαίους ένα Grexit».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα στη σημερινή έκδοσή της, εκ των υστέρων, αφού είχε κυκλοφορήσει δηλαδή μέρος του τιράζ, άλλαξε την επίμαχη φράση έπειτα από παράκληση του ΔΝΤ. «Όταν οι χρηματαγορές άρχισαν να αντιδρούν νευρικά στη φράση αυτή, το ΔΝΤ παρακάλεσε να διατυπωθεί με διαφορετικό τρόπο η προηγουμένως εγκεκριμένη γερμανική εκδοχή» γράφει η εφημερίδα.

Πάντως σε αντίγραφο της συνομιλίας, που παρεμπιπτόντως έγινε στα αγγλικά, το οποίο απέστειλε το ΔΝΤ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η επικεφαλής του Ταμείου λέει: «But, you know, it’s a potential», το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί ως: «Αλλά, ξέρετε, είναι ένα ενδεχόμενο».
  
Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με το dpa, εάν εννοούσε μια συνειδητή επιλογή εξόδου από το ευρώ, ένα Grexit ή ένα Graccident, δηλαδή «ατύχημα».

Αντίστροφη μέτρηση για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος

Θα λυγίσει η Ελλάδα απέναντι στο δόγμα της λιτότητας; Τελικά τι είναι προτιμότερo, τα σωστά στατιστικά ή οι ευτυχισμένοι άνθρωποι;

Τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση της Ελλάδας στενεύουν απειλητικά, με τη χώρα να διολισθαίνει προς τη χρεοκοπία και ενδεχομένως την έξοδο από την ευρωζώνη. Το μήνυμα, όπως προέκυψε από τις χθεσινοβραδινές συζητήσεις στο Brussels Group, έχει περάσει και σε όλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που αφορούν την Ελλάδα. Το θέμα απασχολεί ούτως ή άλλως πολιτικούς και οικονομολόγους στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Δρέσδη.

Προσευχή αντί για διαγραφή…

Η εφημερίδα «Die Teigeszeitung» του Βερολίνου, αν και αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, επιλέγει το χιούμορ για να ξεκινήσει το άρθρο της με τον τελεσιγραφικό τίτλο «Ακόμη 7 ημέρες μέχρι τη χρεοκοπία της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος: «Όταν κάποιος έχει κακά χαρτιά στο πόκερ, μπορεί είτε να μπλοφάρει είτε να διακόψει το παιχνίδι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επέλεξε το δεύτερο στη Δρέσδη. Αντί να επιδιώξει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, πήγε να εκκλησιαστεί. Αλλά κι εκεί το χρέος τον οδήγησε, αφού τον προσκάλεσε η εκκλησιαστική πρωτοβουλία “Έτος Διαγραφής Χρέους”. Αλλά ο Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι προτιμά να ψέλνει και να προσεύχεται παρά να πράττει, πόσο μάλλον να διαγράφει χρέη».

Επιστρέφοντας στη σοβαρότητα η εφημερίδα αναρωτιέται ποια θα είναι η έκβαση αυτού του τελευταίου γύρου για την Ελλάδα, καθώς ο Σόιμπλε τα βάζει με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Αυτό εξαρτάται από τον υπόλοιπο κόσμο» σημειώνει η «Taz», «δηλαδή από τη Μέρκελ. Εάν η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου συμμεριστεί την άποψη των ΗΠΑ, τότε ο Σόιμπλε θα αναγκαστεί να κάνει πίσω. Κάπως θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα και το G7 θα είναι μια μακρινή ανάμνηση».

«Πολύ πιο σημαντική θα είναι η σύνοδος κορυφής των G7 που θα γίνει σε μία εβδομάδα στη Βαυαρία. Εκεί η Μέρκελ δεν θέλει να έχει προβλήματα. Πολλά συνηγορούν στο ότι το ελληνικό πρόβλημα θα έχει εξαφανιστεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί το τελεσίγραφο εκπνέει την Παρασκευή 5 Ιουνίου, δύο μέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Δηλητήριο η λιτότητα»

Μόνοι με τις απόψεις τους ο Σόιμπλε με τον ΒάιντμανΣτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 στη Δρέσδη πήρε μορφή σεμιναρίου η διαφωνία για το αν μια χώρα πρέπει να κάνει οικονομίες ώστε να αναπτύσσει την οικονομία της, ή να αφήνει να αναπτύσσεται η οικονομία για να μπορεί να κάνει οικονομίες.

Η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει: «Με την επιμονή τους στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την απόρριψη της ανάληψης χρεών για την τόνωση της οικονομίας και την εμμονή τους ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να γεμίζουν την αγορά με φτηνό χρήμα, ο Σόιμπλε και ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γενς Βάιντμαν έμειναν το περισσότερο διάστημα απομονωμένοι (…)

»Το ερώτημα έμεινε αναπάντητο και στη Δρέσδη, γιατί ακόμη και οι οικονομολόγοι διαφώνησαν. Οι καθηγητές του Χάρβαρντ Αλεσίνα και Ρογκόφ συνηγόρησαν υπέρ της άποψης Σόιμπλε-Βάιντμαν, αντίθετα ο Ρουμπινί προειδοποίησε για τους κινδύνους της πολιτικής λιτότητας (…) Κάποιος επικεφαλής κεντρικής τράπεζας είπε ότι είναι καλό να ακούσει ο Σόιμπλε από περιώνυμους οικονομολόγους ότι η λιτότητα δρα σαν δηλητήριο σε συνθήκες ύφεσης».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:





σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης