Παραιτήσεις, μικροεντάσεις, φωνές διαμαρτυρίας, αιχμηρές τοποθετήσεις και άλλα πολλά περιελάμβανε η μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που διεξήχθη εν μέσω τεταμένου κλίματος, με την τρόικα να έχει αποβιβαστεί στην Αθήνα, να «βλέπει» υπουργούς, και τον Γιάνη Βαρουφάκη να λείπει διακοπές στην Αίγινα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι της Πέμπτης, την ακολούθησαν τοποθετήσεις -αιχμηρές και μη- δεκάδων μελών, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις των Λαφαζάνη-Κωνσταντοπούλου, που έβαλαν κατά του πρωθυπουργού, και τις μαζικές παραιτήσεις 17 στελεχών του κόμματος.

Ο Τσίπρας πέταξε το γάντι στα μέλη της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο (εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία) ή δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή (απορρίφθηκε από την ΚΕ). Συγκεκριμένα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε δι’ ανατάσεως των χειρών έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, «εγκρίνοντας» την πρόταση του Τσίπρα και απορρίπτοντας την αντίστοιχη της Αριστερής Πλατφόρμας για διαρκές συνέδριο μέσα στον Αύγουστο.

Η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πλέον δρομολογούνται εξελίξεις που θα οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου,αλλά -ως φαίνεται- μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Είναι πασιφανές ότι το ρήγμα καθιστά αδύνατη τη διατήρηση της ενότητας στο κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηκτικός ήταν ο επικεφαλής της Αριστερής Παλτφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «δικτατορία του ευρώ», ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με μνημόνιο».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης έδωσε στίγμα για τα θέματα του Εκτάκτου Συνεδρίου:

-απολογισμός διαπραγμάτευσης
-απολογισμός διακυβέρνησης
-η θέση της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Λαφαζάνης: Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε, κάναμε και πήραμε 62%

Δηκτική απάντηση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε σύντομη παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πόσα δημοψηφίσματα θα κάνουμε πια, κάναμε και πήραμε 62%» σχολίασε λακωνικά ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε να αφαιρεθούν από τα πρακτικά φράσεις περί «μυστικού Plan B πραξικοπήματος», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακούγονται τέτοια πράγματα. Δεν κάνουμε επίδειξη αριστεροσύνης, συνέχισε, προσθέτοντας ότι το κριτήριο είναι αν αυτό που κάνουμε ωφελεί τον τόπο, τον λαό και την Aριστερά.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις δικές του πολιτικές προσπάθειες και στον ΣΥΝασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Έχω πονέσει πολύ και τα δύο κόμματα, αν και τον περισσότερο καιρό ήμουν διαφωνών, παλεύοντας για την ενότητα – το ίδιο θα κάνω και τώρα».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται την ενότητα για να πάει μπροστά η χώρα και για να κρατήσει ψηλά τη σημαία η Αριστερά, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στον μνημονιακό βούρκο, γιατί τότε διακυβεύεται η διάλυσή του».

Ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι στη χώρα «έχει τελειώσει η δημοκρατία, το πολίτευμα της χώρας είναι δικτατορία του ευρώ». «Αυτό που επικρατεί είναι ο ευρωμονόδρομος και κάποιοι εδώ, εκβιαζόμενοι δήθεν, τον αποδέχονται. Θα το αποδεχθούμε;» Αντέτεινε ότι εναλλακτική λύση υπήρχε και η δυνατότητά της υπάρχει ακόμα, θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα: «Δεν βλέπουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι θανατηφόρες;».

«Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε, αν λέμε ότι η εναλλακτική λύση είναι κόλαση» διερωτήθηκε.

Τέλος, είπε ότι την εναλλακτική λύση ορισμένοι δεν τη θέλουν, και αυτό συνιστά πολιτικό πρόβλημα, καθώς «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτική πίστη».

Κωνσταντοπούλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή να αλυσοδέσει τη χώρα με μνημόνιο»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε πυρά, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία» και διαμηνύοντας: «Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς».

Μεταξύ άλλων η ΠτΒ είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: «Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ είναι ιστορικής σημασίας και υπαρξιακής διάστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσδιορίζει την ευθύνη μας απέναντι σε κοινωνία, λαό και ιστορία από εδώ και πέρα. Μια τέτοια ημέρα δεν μπορεί η συλλογικότητα να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε 14 ημέρες τρία κατεπείγοντα και να ετοιμάζεται να φέρει μια εξουθενωτική συμφωνία, το τρίτο χειρότερο μνημόνιο, και ότι θα υποδεχόμαστε την τρόικα. Δεν γίνεται να κατηγορείται για παιδιαρίσματα όποιος προσπαθεί να διαφυλάξει τη δημοκρατική διαδικασία. Να θυμόμαστε από πού ερχόμαστε: “Αποφάσισαν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς” είπαμε. “Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα” είπαμε. “Για να πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση” είπαμε και υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός. “Είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος” είπαμε και δεν μπορούσαμε να εννοούμε κάτι διαφορετικό απ’ το ότι θα υπερασπιστούμε τον λαό μας και το άρθρο 114 του Συντάγματος. “Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι” είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο “Τhe game is over” του Τουσκ. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από το συλλογικό υποκείμενο, τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη νομιμοποίηση να ψηφίσει το νέο μνημόνιο».

«Μπορεί η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει άλλο πρόγραμμα από αυτό με το οποίο εκλέχθηκε; Όχι. Θα βρει η κυβέρνηση τον τρόπο να προστατέψει την κοινωνία από τα μέτρα του μνημονίου; Όχι. Μπορεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη διαφθορά όταν ήδη με τα προαπαιτούμενα αναγκάστηκε να διατηρήσει στη θέση του τον διωκόμενο πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ και να εξυπηρετήσει τις τράπεζες με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έναντι των πολιτών; Όχι. Όλα αυτά τα όχι μπορούν να συγκροτηθούν σε ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από τα μνημόνια, πριν αλυσοδεθεί η χώρα σε ένα καινούριο μνημόνιο. Θα έπρεπε να δουλεύουμε ήδη συλλογικά και συντεταγμένα προς την αντίθετη (του μνημονίου) κατεύθυνση. Η ΚΕ να αποφασίσει διαρκείς συνεδριάσεις όλων των οργάνων μας και συστράτευση για να αποτρέψουμε αυτό που δεν θα μπορούμε εκ των υστέρων να αποφύγουμε» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Βαλαβάνη: Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου, ενώ κατηγορούμαι για προδοσία κυβερνητικού σχεδίου

«Γιατί αφέθηκε η εκστρατεία στοχοποίησής μου να ξεδιπλωθεί τόσο ανενόχλητα και να πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας» αναρωτήθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα θα κάνω αυτό που δεν έκανα ποτέ. Θα μιλήσω για ένα υποτιθέμενο προσωπικό θέμα που με έκανε πρωτοσέλιδο όχι μόνο στη “Bild” αλλά και σε γερμανικά sites. Κατηγορούμαι για προδοσία του κυβερνητικού σχεδίου για τις τράπεζες, γίνεται αναφορά ότι γι’ αυτό παραιτήθηκα από την κυβέρνηση. Αλλά παραιτήθηκα ενώ ακόμη το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ήταν στον αέρα» είπε η Νάντια Βαλαβάνη.

«Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου. Δεν μπορεί να κάνω τώρα πίσω, που ο στόχος είναι να πληγώ προσωπικά, σήμερα που η αγωνιστική μου τιμή σπιλώνεται ανεπανόρθωτα» είπε η βουλευτής και πρόσθεσε ότι κείμενο υπογραφών συμπαράστασής της βρήκε τοίχο για τη δημοσιοποίησή του από τον Τύπο και τα ΜΜΕ.

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ο Δραγασάκης

Διαδικασία επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα επετράπη η λειτουργία «κομμάτων μέσα στο κόμμα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ό,τι σπείραμε θα θερίσουμε».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, με κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων, ενώ δεν απέκρυψε ότι η κυβέρνηση προβληματίστηκε πολύ σοβαρά για το πώς, σε περίπτωση ρήξης, θα χρηματοδοτείτο η εισαγωγή απολύτως αναγκαίων αγαθών.

Στάθηκε στην κριτική που ασκείται σε χειρισμούς και σε πρόσωπα κατά τη διαπραγμάτευση, και έθεσε το ερώτημα αν ευθύνονται μόνο αυτά ή πρέπει να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη αλλά και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως εκείνη που υποστήριζε ότι υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να συζητηθεί «χωρίς κουτσομπολιά» η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ιδρυτικό συνέδριό του, τα θετικά και τα αρνητικά του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης και άλλα ζητήματα της πεντάμηνης κυβερνητικής πορείας, τονίζοντας: «Αν επιστρέψουμε στην αντιπολίτευση, δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας».

Βούτσης: Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε

Την απόλυτη διαφωνία του με την «απόδραση» και αποστασιοποίηση της Αριστεράς από τη μάχη για τη στήριξη των χιλιάδων Ελλήνων, που ζητάνε από την κυβέρνηση να τους στηρίξει για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε η κρίση, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώθηκε για την εξάμηνη διαπραγμάτευση, αναρωτήθηκε ρητορικά αν ο αχός που σηκώθηκε στον κόσμο έγινε επειδή τάχα οι δανειστές είχαν απέναντί τους μια κυβέρνηση πειθήνια και έναν πρωθυπουργό έτοιμο να συμβιβαστεί. Για όσους, δε, κατηγορούν την κυβέρνηση για απουσία εναλλακτικού σχεδίου, πρότεινε: «Να δούμε πραγματικά το ισχυρό πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο οποίο καλούμαστε να προχωρήσουμε».

«Το αίσθημα που υπάρχει είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη, με αυτό το κόμμα, και τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδράσουμε, να μην αποστασιοποιηθούμε, να μην τα παρατήσουμε» ανέφερε ο κ. Βούτσης

Ανέβασε τόνους και παραιτήθηκε ο Ρινάλντι

«Η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή και γι’ αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες οι ευθύνες του Μαξίμου, της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και όσων ψήφισαν “Ναι” (στη Βουλή)» ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρούντι Ρινάλντι.

Μιλώντας σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο κ. Ρινάλντι είπε ότι είναι η τελευταία φορά που μιλά στην ΚΕ, από μέλος της οποίας παραιτήθηκε, μετά το πέρας της ομιλίας του. Επισήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του. Τόνισε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, για να συνεχίσουν εν λευκώ.

Ο κ. Ρινάλντι ανέβασε τους τόνους απευθυνόμενος στον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, για την αποστροφή του σχετικά με την τιμή των μακαρονιών, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό στον κόσμο που «βιώνει με τρομερό τρόπο την κρίση».

Πορτάλιου: Ζούμε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

«Ζούμε τις τελευταίες πράξεις ενός προαναγγελλόμενου τέλους του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στην Κεντρική Επιτροπή η Ελένη Πορτάλιου.

«Υποστήκαμε μια οδυνηρή ήττα» τόνισε και προσέθεσε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ούτε Plan A σοβαρό. «Η στρατηγική των θεσμών είναι να μας εξοντώσουν και να μας οδηγήσουν σε Grexit.»

Ήσυχος: Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος υποστήριξε ότι το Σχέδιο Α απέτυχε, πως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που είχαν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, αλλά και ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις και για τους συντρόφους που είχαν την ευθύνη του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειαζόμαστε συντεταγμένο σχέδιο άμεσης απεμπλοκής, υποστήριξε ο κ. Ήσυχος και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου απεμπλοκής από το μνημόνιο και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ηλιόπουλος: Ο Χουλιαράκης είναι πιο τρόικα από την τρόικα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. «Δεν γίνεται να έχουμε επικεφαλής στη διαπραγματευτική ομάδα τον κ. Χουλιαράκη, που είναι πιο τρόικα από την τρόικα» είπε και διερωτήθηκε πόσο καθαρό είναι πολιτικά το γεγονός ότι την ίδια ώρα που στελέχη έδιναν τη μάχη υπέρ του «Όχι» στο δημοψήφισμα άλλα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένα.

«Είμαστε σε σημείο όχι απλά αδιεξόδου, αλλά σε σημείο πνιγμού» είπε και ζήτησε όλοι συλλογικά να σχεδιάσουν μέσα από ένα συνέδριο «πώς θα απεγκλωβιστούμε».

Καλύβης: Όχι στην εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής

«Υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν σε διάσπαση, αλλά για μένα αυτή η λέξη είναι απαγορευμένη» τόνισε ο Αλέκος Καλύβης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο κ. Καλύβης είπε ότι δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, αλλά ομοίως δεν επιθυμεί την εγκατάλειψη της αριστερής πολιτικής, ενώ έκανε αναφορά σε εναλλακτική λύση «συμφωνημένης και συγκροτημένης εξόδου από το ευρώ», προσθέτοντας ότι αυτό από την πλειοψηφία θεωρήθηκε ως καταστροφή.

Τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη ούτε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη, ο κ. Καλύβης έκανε λόγο για απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης ενός οδικού χάρτη πορείας του κόμματος.Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, είπε ότι τη διαχειρίστηκε μια ομάδα, με το κόμμα «στη γωνία» και χωρίς καμία κομματική νομιμοποίηση.

Χαρακτήρισε το έκτακτο Συνέδριο ως διαδικασία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», καλώντας σε σύγκληση Διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, διότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, αλλά πολιτικής γραμμής».

Μπαλάφας: Καμία αυταπάτη για τη δραχμή

«Δεν ήταν μόνο το σύνθημα “καμία θυσία για το ευρώ”, αλλά και το σύνθημα “καμία αυταπάτη για τη δραχμή”, και με αυτό το σύνθημα κερδίσαμε τις εκλογές» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

Φίλης: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μαλ…

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μαλ… Με τις μαλ….που έχει πει, πάνε να τον καταστήσουν πρόβατο επί σφαγή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε Νίκος Φίλης, εκτιμώντας ωστόσο ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν είχε κρυφό σχέδιο.

Σβίγγου: Το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει

Σε ενωτικό τόνο και η Ράνια Σβίγγου, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «το κοινό μας σπίτι, δεν υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί» και πρόσθεσε:« Οι σύντροφοί μας δεν πρέπει να γίνονται βορά στο ΚΚΕ. Το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει».

Μπαλτάς: Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να βοηθούν στις ουρές των ΑΤΜ

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων ξεχώρισε η δήλωση του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά ότι θα μπορούσε έξω από τις τράπεζες όπου ήταν οι ουρές να υπήρχε ένα τραπεζάκι με δυο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδιναν ένα μπουκαλάκι νερό και θα τηρούσαν κάποια προτεραιότητα.

ΦΩΤΟ: Eurokinissi – Τατιάνα Μπόλαρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης