Ύστερα από επτά ώρες συνεχόμενων διαβουλεύσεων (με ενδιάμεση διακοπή μιας ώρας) ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, Δευτέρα, καθώς ακόμα παραμένουν ανοικτά ορισμένα σημαντικά «αγκάθια» για την ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων που πρέπει να ληφθεί για τη διετία 2013-2014 καθώς και των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης η οποία προβλέπεται βάσει Μνημονίου. Η κατάργηση των ωριμάνσεων, η μείωση του ποσού της αποζημίωσης και του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις, δημιουργώντας «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες πριν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παλεύουμε και ό, τι καταφέρουμε. “Κόκκινες γραμμές” δεν υπάρχουν, αλλά πιστεύουμε και ευχόμαστε  να κλείσουμε αύριο», ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι στο δημοσιονομικό σκέλος πρέπει να κλείσουν ανά έτος τα μέτρα των 13,9 δισ. ευρώ, καθώς και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη στη διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας σχετικά με το ύψος της ύφεσης το 2013 (λίγο κάτω από το 5% προβλέπουν οι δανειστές και 3,8% η κυβέρνηση), από το οποίο συναρτάται τόσο το ύψος του κενού στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας όσο και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Μεγάλη απόκλιση στις προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης είναι πολύ πιθανό να συνοδευτεί από… νέα μέτρα, την ίδια στιγμή που καινούριες «μαύρες τρύπες» (όπως αυτή στον ΕΟΠΥΥ) εγκυμονούν κινδύνους για τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγραμματισμού.

Αναλυτικά οι συναντήσεις της Τρόικας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Υπουργείο Εργασίας με Γιάννη Βρούτση και Αντώνη Μανιτάκη (πρωί)
  • Υπουργείο Οικονομικών με Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα (μετά τις 16.00 το απόγευμα).

Εργασιακός Μεσαίωνας

Η Τρόικα εμφανίζεται ανένδοτη για την περαιτέρω απελευθέρωση του εργασιακού περιβάλλοντος στην προσπάθεια να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Ειδικότερα, τα κυριότερα μέτρα που ζητούν οι δανειστές είναι:

  • Μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην θεσμοθέτηση ενός ανώτατου πλαφόν στους 12 βασικούς μισθούς όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και στους 6 μισθούς όταν υπάρχει.
  • Κατάργησή τριετίας και θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας επιμένει πως ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η Τρόικα) με ωριμάνσεις, αποτελώντας κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων. Όπως υποστηρίζει, ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.
  • 6ήμερη εργασία. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αφορά σχεδόν στο 80% των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.

Αιφνιδιαστική διακοπή ελέω… απολύσεων στο Δημόσιο

Νωρίτερα, διεκόπη αιφνιδιαστικά για μια περίπου ώρα η συνεδρίαση στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα δεν έκανε πίσω όσον αφορά στις ριζικές αλλαγές στα εργασιακά και στις προαπαιτούμενες απολύσεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για διαθεσιμότητα (απολύσεις) 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου. Κατά την αποχώρησή του, ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Κάντε λίγο υπομονή. Τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση αν «τελικά θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις;» απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο αριθμός των 15.000 υπαλλήλων που πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ εμφανίζεται σίγουρο πως το συνολικό νούμενο που απαιτείται από τους δανειστές (150.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2015) θα έχει καλυφθεί και με το παραπάνω.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης