Φώτης Τριάρχης-Κώστας Ιερίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακούφιση υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την προοπτική συμφωνίας μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα, δείχνοντας ότι αυτό που επιθυμούν οι επενδυτές είναι η σταθερότητα της οικονομίας και όχι οι περιπέτειες μίας αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων, πολύ περισσότερο δε η πιθανότατα εξόδου από το ευρώ.

Με τη σημερινή καλπάζουσα άνοδο του Χ.Α. (823,16 μονάδες +8,16% ο γενικός δείκτης) κατέστη προφανές ότι η μερίδα επενδυτών ήταν επιφυλακτική και ανήσυχη τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της αβεβαιότητας.

Η επί θύραις συμφωνία σηματοδοτεί την παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου, όπως παραδέχονται και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, π.χ. ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ταυτόχρονα όμως προμηνύει και το τέλος των σεναρίων περί Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χειρότερη εκδοχή, όπως διαφαίνεται από τις αγορές, θα είναι η συνέχιση της ύφεσης, αλλά υπό σταθερή ροή χρηματοδότησης από τους Θεσμούς, ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να γίνει πράξη αυτό που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή η ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Γεγονός παραμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, απέχοντας παρασάγγας από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ωστόσο, η προοπτική ότι η χώρα δεν ξεμένει από ρευστό και η νέα χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα (π.χ. πακέτο Γιούνκερ) με τον ΕLA να ανοίγει επιπλέον τη στρόφιγγα, συνιστούν μία επαρκή βάση για να δοθεί ώθηση στο χρηματιστήριο που είχε πέσει στα τάρταρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο

Η προσδοκία για συμφωνία τροφοδότησε ράλι σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που ενισχύθηκε άνω του 8%, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 823,16 μονάδες και τον τζίρο να ανέρχεται σε 92,47 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που βρέθηκαν να ενισχύονται σε υψηλά διψήφια ποσοστά, κερδίζοντας 17,34% η Τράπεζα Πειραιώς, 17,89% η Eurobank, άνω του 14% η Alpha Bank και περίπου 13% η ΕΤΕ. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται το σύνολο των blue chips, με τους ομίλους Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ , ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και ΔΕΗ να ενισχύονται από 4% έως 7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το θετικό κλίμα που διαφάνηκε μετά τη συνάντηση Γιούνκερ και Αλέξη Τσίπρα και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ένα “deal” δεν είναι πολύ μακριά οδήγησαν σε αυξημένες τοποθετήσεις στο ταμπλό της Αθήνας.

Επίσης, αυτό που τροφοδοτεί τις προοπτικές για μία συμφωνία είναι ότι η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν ξεπερνάει το 1 δις ευρώ και αφορά το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015, 15:31

“Κρίσιμη κάθε μέρα που περνά”, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015, 11:02


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης